portret copy copy copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Xandra Lapperre

Xandra Lapperre kunstschilder

Xandra Lapperre werd in 1942 geboren in Bandung, in het voormalige Nederlands-Indië. Op zesjarige leeftijd kwam ze per boot naar Nederland. “Ik herinner me het nog goed,” begint Xandra te vertellen. “Het was een hele strenge winter en wij waren natuurlijk de warmte gewend.”

Xandra’s artistieke talent kwam al op jonge leeftijd naar voren. Tijdens haar basisschoolperiode viel haar tekentalent op. “Ik mocht tijdens tekenles alles tekenen en de klas keek altijd naar wat ik maakte, waarna ze het zelf ook probeerden,” vertelt Xandra. Het artistieke zit in de familie, want haar vader was ook een begaafd schilder en er was veel creativiteit aanwezig in zijn familie.

Na de middelbare school koos Xandra voor de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, een logische stap gezien haar talenten. Hier kon ze haar creativiteit een tijdje verder ontwikkelen en verfijnen. Helaas werd haar opleiding onverwacht onderbroken door familieomstandigheden, waardoor ze haar studie moest stoppen en een andere richting moest inslaan.

Xandra besloot vervolgens naar de kweekschool te gaan, waar ze werd opgeleid tot ‘juf’. Hoewel het niet haar oorspronkelijke droom was, ontdekte ze in het onderwijs een nieuwe passie. Ze vond voldoening in het delen van haar kennis en enthousiasme met jonge leerlingen, en wist hen te inspireren met haar liefde voor kunst.

“Ik ben een ‘schooljuf’ in hart en nieren. Alles wat ik weet en kan,Eerste schilderij wil ik doorgeven. Ik gaf ook tekenles aan de leerlingen en bleef zelf tekenen en schilderen. Mijn allereerste portretje schilderde ik op school, van mijn allereerste kindje en dat schilderijtje heb ik nog steeds. Ik was toen 24 en dacht; hé dat lukt. Het is een gave die ik heb gekregen”, aldus Xandra.  Zo bleef zij, ondanks de veranderingen in haar carrière, wel verbonden met haar passie.

Later volgde Xandra alsnog lessen aan de Vrije Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en Zoetermeer. Hier kreeg ze les van de bekende kunstenaar Ad van de Brink. Na jaren waarin ze haar werk als docent combineerde met schilderen, besloot Xandra zich in 1996 volledig aan de kunst te wijden.

Ateliers 1819

Xandra is lid van het Rokkeveense kunstenaarscollectief Stichting Ateliers 1819. “Ateliers 1819 heb ik in 2007 samen met Anita Gaasbeek opgericht met het idee om de bewoners in Zoetermeer en in het bijzonder in de wijk Rokkeveen in contact te brengen met kunst. De 18 en 19 in de naam verwijzen dan ook naar de wijknummers van Rokkeveen”, legt Xandra uit. Xandra heeft een eigen atelier aan huis waar zij wekelijks lessen en workshops geeft in tekenen, schilderen en boetseren. Ook geeft ze in ‘t Buurthuis in Seghwaert teken- en schilderles aan kinderen. Hoewel ze zich in alle technieken heeft weten te bekwamen heeft nat-op-nat schildertechniek in olieverf (alla prima) met krachtige kleuren toch haar voorkeur. Naast schilderijen maakt Xandra soms ook beelden in brons en keramiek en doet aan modeltekenen. Een veelzijdige kunstenares dus. “Schilderen is echter mijn grote passie”, benadrukt Xandra.

Xandra’s unieke benadering van kunst

Xandra’s werk richt zich vooral op de natuur. Haar doeken zijn vaak gevuld met levendig gekleurde bloemen en karakteristieke Hollandse landschappen. Deze natuurlijke thema’s vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar. Naast de natuur hebben spelende kinderen ook een speciale plek in haar oeuvre. “Ik ben gek op kinderen. Ik schilder ook veel kinderen”, geeft Xandra aan.

Spelende kinderen1 Spelende kinderen2 Spelende kinderen3

Xandra schildert bijna alles uit haar geheugen om zo authentiek mogelijk te blijven. Haar werk is duidelijk figuratief, omdat ze altijd in beelden denkt. Het is niet fotografisch of precies naar de werkelijkheid, maar toont hoe zij de wereld beleeft. Deze benadering geeft haar kunst een unieke en persoonlijke touch, waardoor elke creatie een weerspiegeling is van haar eigen ervaringen en percepties.

 “Mijn landschappen mogen dan wel uit het hoofd geschilderd zijn maar berusten, met uitzondering van de kleuren, wel op de realiteit. Ik moet een landschap gezien en gevoeld hebben voordat ik een werk kan maken”, benadrukt Xandra. Xandra’s kleurgebruik is vrolijk en fris. “Ik schilder niet zomaar bloemen, maar probeer een bepaalde sfeer op te roepen. Dit doe ik niet door de bloemen zo gedetailleerd mogelijk weer te geven, maar door een specifieke sfeer te creëren met kleur en harde of zachte lijnen”, aldus Xandra.

Impulsieve schilder

Xandra mengt de verf niet op het palet, maar rechtstreeks op het doek, wat haar werk nog levendiger maakt. “Ik ben een impulsieve schilder. Ik werk heel snel. Sfeer en licht zijn heel belangrijk in mijn werk. Dat zie je niet alleen aan wat ik maak, maar ook aan mijn kleurkeuze. Ik begin dan ook eerst met het bepalen van de kleuren en volg vervolgens mijn penseel. Het werk moet me verrassen. Vaak weet ik van tevoren niet wat het gaat worden. Dat eis ik ook van mijn leerlingen,” legt Xandra uit.

Together Kind web bloem 14 15 tweeluik

Exposities

Een van Xandra’s grotere werken is te zien aan de gevel van hetgevel gebouw Second Care aan de Groeneweg in Rokkeveen. Het werk, dat tulpen afbeeldt, legt de nadruk op de compositie in zowel kleur als lijn. “Mijn werk moet mensen blij maken, en zolang dat zo is, ga ik door,” is haar motto. Schilderijen van Xandra waren ook te bewonderen in het voormalige restaurant De Sniep en een tijdlang in het NH Hotel.

Xandra exposeert regelmatig op uitnodiging. Vaak hebben deze exposities een specifiek thema, zoals spelende kinderen of bloemen.

Tim“In opdracht van het kunstblad Palet heb ik ooit een ‘verjaardagskalender met studie’ gemaakt van spelende kinderen. Op de cover staat mijn kleinzoon Tim als voetballertje. Het idee om hem te schilderen ontstond tijdens de finale van Nederland tegen Spanje. Ik was toen met familie, waaronder kleinkinderen, in een huisje in België. Tim was enthousiast aan het voetballen met dennenappels. Thuis heb ik hem direct op het doek gezet aan de hand van een schets. Het hele proces om tot het eindresultaat te komen, heb ik achterin in de verjaardagskalender als een les beschreven”, rond Xandra af.

Daarnaast organiseert Xandra samen met haar collega’s van Stichting Ateliers 1819 regelmatig exposities in buurthuis De Vlieger in Rokkeveen. “We hebben als Stichting ons domicilie genomen in De Vlieger. Daar hangen regelmatig een aantal van onze werken en geeft de Stichting ook workshops,” voegt Xandra snel nog toe.

Kunst-Rotonde

spelende kinderenDe kunstenaars van het kunstenaarscollectief Stichting Ateliers 1819 hebben in 2011 de ‘Kunst-Rotonde Rokkeveen’ (kruising Tintlaan en de Madam Curiesingel) geadopteerd. Twee keer per jaar is daar een wisseling van kunstwerken. Ook werken van Xandra staan daar geregeld.

Xandra’s werk is te bekijken op haar website Xandra nomineert graag Marian van Zomeren als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Allereerste portretje, Together (Arcylic on linen), Relatie
Fotografie Spelende kinderen in verjaardagskalender: Karel van der Horst

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-