Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: Vape jij?

10. Vape jijVape jij of ken jij iemand in jouw omgeving die vaped?

Wat is vapen eigenlijk? Hier heb je een paar weetjes over vapen die jij misschien nog niet wist:

➡️Wist je dat de vape in 2003 bedacht is door de Chinees Hon Lik, een apotheker en uitvinder die zocht naar een alternatief voor het roken, nadat zijn vader aan longkanker overleed. Op basis van dit ontwerp verschenen rond 2006 de eerste vapes.

➡️Wist je dat vapen net zo verslavend is als cocaïne en heroïne?

➡️En dat je van het oproken van één vape al verslaafd kunt raken?

➡️En wist je dat 2 op de 3 jongeren die vapen uiteindelijk ook gaan roken?

💡Het gebruik van een e-sigaret wordt vapen, dampen of elektronisch roken genoemd. Een vape is een klein apparaatje wat een vloeistof verhit tot damp. Hierbij wordt geen tabak verbrand, maar je krijgt via de damp toch nicotine binnen. Dit maakt dan weer dat het verslavend werkt. Daarnaast is het slecht voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Dit ga je merken doordat je concentratie minder wordt en je conditie achteruitgaat.

Wil jij of iemand in jouw omgeving graag stoppen, maar weet je niet hoe? Goed nieuws; de maand oktober is uitgeroepen tot dé maand om samen te stoppen met roken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen vaker gestopt blijven als ze samen met anderen mensen stoppen. Met de nieuwe stoppen-met-rokenapp Quiddy, kun je samen met iemand van jouw leeftijd stoppen.

Wil je meer weten over vapen, of wil je er juist mee stoppen? Kom langs bij het JIP of check de website Stoppen met vapen - IkStopNu 

Heb je vragen over vapen of bijvoorbeeld school, studie, wonen of zorgen voor jezelf? Bel, app, mail of kom gerust langs het JIP.

Jip Zoetermeer: Stadhuis Forum, Stadhuisplein 1, 2711 BE Zoetermeer (ingang bibliotheek 2e etage). Telefoon: 070 205 3500, WhatsApp: 06 15 888 955, E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-