Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Marianne Bentvelzen

Marianne Bentvelzen: schilderen en etsen

Marianne Bentvelzen werd in 1953 in Den Haag geboren. Toen haar broer en daarna haar zus naar Zoetermeer verhuisden, volgde zij al snel. Inmiddels woont ze al 43 jaar met veel plezier in Zoetermeer. Creativiteit zat er bij Marianne al van jongs af aan in. “Ik was altijd wel creatief bezig. Mijn vader schilderde, en mijn eigen ontwikkeling begon met een cursus etaleren en het maken van decoraties. Daarna volgde ik een opleiding tot coupeuse/couturier”, begint Marianne te vertellen. “Natuurlijk wilde ik naar de kunstacademie, maar dat kreeg ik in die tijd niet voor mekaar. Dus begon ik eerst als coupeuse.”

Toetenel Modestoffen

Mariannes werkervaring bij A.G.B. les Tissus in Den Haag en later bij Toetenel Modestoffen gaf haar de kans om met een breed scala aan materialen en kleuren te werken. Ze assisteerde couturiers zoals Frans Hogendoorn, Ernst Jan Beeuwkes en Gerard Brusse, evenals bruiden, hun families en zelfs leden van het koningshuis, waaronder koningin Juliana, prinses Margriet en koningin Maxima, bij het vinden van de perfecte stoffen.

“Mijn leven veranderde drastisch toen ‘Toetenel’ in 2011 sloot”, vertelt Marianne verder. “Nadat ik een interne opleiding had gevolgd, begon ik als begeleider voor verstandelijk gehandicapten bij Ipse de Bruggen, waar ik tot aan mijn pensioen werkte. Nu doe ik vrijwilligerswerk, waaronder begeleiding bij Tuingezel.” Ondanks haar toewijding aan haar werk, heeft Marianne altijd tijd gevonden voor haar passie voor schilderen en etsen.

Etsen

Marianne begon met schilderen en haar eerste schilderij was eenEerste schilderij Marianne reproductie van Leo van Gestel, een kunstschilder die bekend stond om zijn experimentele stijl, levendige kleuren en penseelstreken. “Het was een wedstrijd in een kunstblad: ‘wie maakt een mooie Leo van Gestel’. Het werd een schilderij in jaren '20 stijl, maar ik heb hem nooit ingestuurd”, lacht Marianne. “Het was gemaakt met zelfgemaakte verf van eigeel en alleen de kleuren rood, blauw en geel.”

Bootjes op de nijlTegelijkertijd met het schilderen verkende ze verschillende andere technieken aan de Vrije Academie in Zoetermeer. Een hoogtepunt voor haar was de toelating tot de Kunstacademie in Den Haag voor een vierjarige avondopleiding, waar ze leerde etsen met droge naald en werken met linosneden. “Daar heb ik veel geleerd en daardoor is het etsen eigenlijk gekomen”, aldus Marianne. Marianne hanteert momenteel veelal de monoprint-techniek waarbij het drukwerk slechts eenmaal wordt gemaakt.

De omslag van schilderen naar etsen vond ongeveer een jaar naroest het sluiten van ‘Toetenel’ plaats. “Ik was in die tijd helemaal ‘blanco’ en moest mijn weg weer vinden”, merkt Marianne op. “Ik begon met werken met vlakken. De eerste vlakken die ik zette, waren hier een vlak, daar een vlak en dan een vlak ertussen uit. Hiermee heb ik de verandering in mijn leven willen vormgeven en ik ben daar steeds verder mee doorgegaan.”

Van figuratief naar abstract

Mariannes werk weerspiegelt haar liefde voor de natuur. Ze kiest bewust de natuur als haar inspiratiebron omdat ze deze belangrijk vindt. De structuren die ze daarin ontdekt, verwerkt ze in haar etsen.  In begin was het schilderwerk van Marianne voornamelijk figuratief, maar bij het etsen is dit verschoven naar een meer abstracte vorm. Mariannes werk kenmerkt zich door gelaagdheid, wat zorgt voor diepte en dynamiek.

gelaagheid landschap Rotsen in Oosterijk copy
drieluik 1 drieluik 2 drieluik 3

Expositie

Marianne heeft haar werkruimte in het atelier van de beeldende kunstenaar Marjolein van de Velde, daar drukt ze ook haar etsen. Mariannes is al enige keren te zien geweest in Haagse enetsen Zoetermeerse verzorgingstehuizen.

In september 2025 staat een nieuwe expositie gepland bij ArtiBrak in Voorburg, samen met drie andere kunstenaars, waaronder Verolique Jacobse uit Zoetermeer. Hoewel er momenteel nog weinig informatie over haar online beschikbaar is, kan dat volgend jaar veranderen wanneer haar website wordt gelanceerd, vertelt Marianne als laatste. Marianne nomineert graag Usha Ramesh als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Eerste schilderij, Bootjes op de Nijl, Roest, Tweeluik (een getoond), Landschap (abstract), Rotspartij in Oostenrijk, Drieluik van architectuur, Marianne aan het werk.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-