Sven RuggenbergHet korenfestival ‘Zingend Zoetermeer’ is opgezet om de lokale koorcultuur te vieren en te versterken. Het initiatief is ontstaan uit de wens om na de coronapandemie de vele actieve koren in Zoetermeer een kans te geven om zich te presenteren op een groot podium.

“Als cultuurmakelaar is een van de moeilijkste dingen om te zien wat er níet is en dan proberen juist dat te creëren”, aldus Sven Ruggenberg, Cultuurmakelaar en één van de initiatiefnemers en organisatoren van Zingend Zoetermeer. Samen met John van Santen en Gerard Zijlstra besloot hij om de koren na corona een zetje in de rug te geven.

Met 45 actieve koren in de stad is er een levendige amateursector die vaak over het hoofd wordt gezien. Deze eerste editie van dit korenfestival biedt een unieke gelegenheid om de diversiteit en het talent van 10 van deze koren te tonen. Het evenement is zo ingericht dat het niet alleen het publiek trekt, maar ook de koren onderling met elkaar verbindt.

“Met 350 zangers en zangeressen gaan we nu laten horen welke smaken er zijn.”

Enthousiast vertelt Sven verder: “zo is er voor ieder wat wils: van pop tot musical, van operette tot shantykoor en klassiek. Het is geweldig om te zien, ook als het je genre niet is. En om te voelen: als er 50 mensen samen staan te zingen, dan komt het wel binnen”.

Door het aanbieden van een podium en promotie, krijgen de koren een kans om nieuwe leden te werven en hun repertoire te delen met een breed publiek. Zo wordt Zingend Zoetermeer een platform voor muzikale ontmoeting en uitwisseling, waarbij zowel deelnemers als bezoekers de rijkdom van de koormuziek in Zoetermeer kunnen ervaren.

popkoor

Gratis middagprogramma en betaalbare tickets voor de avondvoorstelling

Het festival is laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Met gratis toegang tot het middagprogramma, waar kennis kan worden gemaakt met de koren bij de verschillende stands in de foyer en in beide zalen. En betaalbare tickets voor de avondvoorstelling.

De presentatie van de avond wordt verzorgd door Bert van Leeuwen, onder andere bekend van het televisieprogramma ‘Het familiediner’. Met als kers op de taart een gezamenlijke toegift van alle koren voor en na de pauze.

Op de vraag of dit festival nog een vervolg gaat krijgen, antwoordt Sven: “Ik zou heel graag willen dat dit een jaarlijks terugkerend ding is. Ik denk dat de gemeente het aan haarzelf verplicht is om, op het grootste podium van de stad, de koren die we hier rijk zijn in het licht te zetten.”

Met deze mooie en ambitieuze woorden en het streven naar een tweede en grotere editie volgend jaar, sluiten we af.

Er zijn nog tickets beschikbaar

Tickets zijn verkrijgbaar via: https://stadstheater.nl/voorstelling/korenfestival/. Hier is tevens het programma te vinden.

Voor meer informatie kun je ook de site van Zingend Zoetermeer bezoeken: www.zingendzoetermeer.nl

Door: Yvette Ketting

Foto: Popkoor Attitude; bron: https://www.zingendzoetermeer.nl/koren

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-