Gat in de Markt landscapeLiefkozend wordt het nu ‘Het Gat in de Markt’ genoemd door de betrokkenen: het laag gelegen parkje tussen de Markt en het Stadhuisplein. Het gat is ontstaan door de sloop van de oude raadzaal. Sindsdien lag het er ongebruikt, grauw en kleurloos bij.

Daarom kreeg Het Gat vorig jaar zomer een make-over, op basis van een plan dat met bewoners is gemaakt. Betrokken buurtbewoner en kunstenaar Harm van der Werf nam vervolgens het initiatief om Het Gat flink op te fleuren. Onder de naam ‘Gegarandeerd geen Kunst’ hing hij posters op om enthousiaste Zoetermeerders te werven om te helpen de muren en de bestrating van een gigantische schildering te voorzien.

Het geld voor Het Gat in de Markt werd geregeld door een motie van raadslid Susanne Bout. Wethouder Jan Iedema zorgde voor de inrichting en het groen. En Van der Werf beloofde de gemeente een explosie van kleur.

Schildering Vogel“Ik noemde het project ‘Gegarandeerd geen kunst’, om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Als je het kunst noemt is meteen zo een ding”, zegt Van der Werf. Zo’n 20 creatieve Zoetermeerders van alle leeftijden, de meesten zonder ervaring met schilderen, kwamen op de oproep af. Ze pakten, in wisselende samenstelling, het schilderwerk op. “Ik begon met een aantal workshops over kleur, contrast en ontwerp om het creatieve molentje bij de deelnemers op gang te brengen”, vertelt Van der Werf. “Iedereen mocht zelf iets verzinnen. De kleuren werden gezamenlijk uitgekozen. Dat heeft nu tot gevolg dat de muren en de bestrating knallen van kleur.”

Van der Werf werd vaak geholpen door nieuwsgierige omstanders die zich spontaan door hem lieten overhalen mee te schilderen. “En dat was precies de bedoeling”, vertelt Van der Werf. “Juist door de combinatie van al die verschillende stijlen is het een spontaan en spetterend geheel geworden. Iemand merkte op dat de muren op een schilderij van de kunstenaar Hundertwasser leken. Is het per ongeluk toch kunst geworden!”

Foto boven: De kleurrijke muren en vloer van Het Gat in de Markt, gezien vanuit het Stadhuis. Foto’s: Gemeente Zoetermeer.

Foto onder: een schildering van een exotische vogel, geschilderd door Kim Ruigrok. Foto: Kim Ruigrok.

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-