Op vrijdagavond 4 oktober 2024 kwamen mensen van diverse achtergronden samen bij de Vredesnaald in Zoetermeer voor de bijeenkomst ‘Geloven in Vrede’. Dit evenement markeerde een jaar van wekelijkse momenten van verstilling en bezinning.

Een mooi moment van de avond was de bijzondere ontmoeting met Iris Mollet. Zij heeft het Utrechts initiatief ‘Prayer of the Mothers’ (‘Zing het Gebed van de Moeders’) van Christa Vis naar Zoetermeer gebracht. Elke week brengt Iris mensen bijeen om vanaf de Vredesnaald gezamenlijk - al zingend - naar de nabijgelegen Vredesboom te wandelen. Deze avond werd dit muzikale moment van verbondenheid afgesloten met een indrukwekkende stilte, waarin iedereen even stilstond bij de kracht van samenkomst en vrede. Astrid Izelaar, van POTM Utrecht, droeg vervolgens de ontroerende ‘Ode aan de Vrede’ voor.

                                 

Na de stilte waren er twee toespraken. Shamier Madhar, voorzitter van het Inter Levensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) sprak over de noodzaak om samen te komen en bruggen te bouwen, en hoe, ongeacht onze verschillen, we moeten werken aan een gezamenlijke toekomst van vrede en harmonie. Hij benadrukte dat vrede niet alleen een passieve wens is, maar iets waarvoor we actief moeten strijden in ons dagelijks leven.

Na Shamier deelde Margot Kraneveldt, ambassadeur van Vrede en Compassie, een krachtige boodschap over de kracht van hoop, zelfs in de donkerste tijden. Ze verwees naar de woorden van Elie Wiesel, die als tiener de verschrikkingen van de Holocaust overleefde, maar ondanks alles hoop bleef houden. Margot citeerde Wiesel: “Ik geloof in God, ondanks God. Ik geloof in de mensheid, ondanks de mensheid. Ik geloof in de toekomst, ondanks het verleden.”

Tekst: Toon Vessies, ILOZ
Foto's en video: Leon Koppenol

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-