schoolklasDe basisscholen in Zoetermeer hanteren vanaf januari 2025 een gezamenlijke aanmeldprocedure: ‘Zo naar de basisschool’. De aanmeldprocedure bestaat onder meer uit vier vaste aanmeldperiodes en de toepassing van voorrangsregels als een school meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen heeft.

Zoetermeer telt ruim 50 basisscholen die per schooljaar een maximumaantal kinderen toelaten. Al langere tijd kampen scholen ermee dat ze ouders naar een andere school moeten verwijzen, omdat ze zelf aan het maximum zitten. Dit zorgt niet alleen voor onrust onder ouders maar ook voor kansongelijkheid. Om ieder kind gelijke kansen te geven op een plek op de school van voorkeur, hebben de basisscholen in Zoetermeer een gezamenlijke aanmeldprocedure afgesproken. De aanmeldprocedure wordt vanaf januari centraal geregeld, tot nu toe was het zo dat scholen allemaal een eigen aannamebeleid hadden.
Waar je woont, heeft geen invloed op de plaatsing. De aanmeldprocedure kent vier vaste aanmeldperiodes, voorrangsregels en een lotingsysteem dat naar verwachting slechts op enkele scholen toegepast hoeft te worden. Kinderen worden aangemeld in de periode dat ze 3 jaar worden. Ouders ontvangen een brief van de gemeente over de aanmeldprocedure als hun kind ca. 2 ½ jaar oud is.


Maximumaantal kinderen per jaar

Als een school meer aanmeldingen dan plaatsen heeft, worden eerst de voorrangsregels toegepast. Kinderen met een broertje of zusje op de school van voorkeur (waaronder ook half,- en stiefbroertjes en -zusjes) krijgen voorrang, evenals kinderen die naar een opvang in hetzelfde schoolgebouw gaan. Daarna vindt indien nodig een loting plaats. Voor kinderen die worden uitgeloot, wordt gekeken of er op de tweede en zo nodig, derde favoriete school plaats is.

Inschrijven

Nadat de aanmeldtermijn gesloten is, ontvangen ouders binnen zes weken bericht van de school waar plaats is voor hun kind. Daarna kunnen de ouders hun kind inschrijven om de plaatsing definitief te maken.

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-