Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Olga Roeting.

Zangeres en portretschilder

Olga Roeting, geboren in 1969 in Vlaardingen, ontdekte al vroeg haar passie voor zingen en schilderen. Na omzwervingen door Leidschendam en Scheveningen, vestigde ze zich op 36-jarige leeftijd in Zoetermeer.

“Ik ben hier nu al een tijdje en Zoetermeer bevalt me uitstekend,” begint Olga lachend. “In Scheveningen grapten we altijd dat je niet dood gevonden wilt worden in Zoetermeer, maar ik vind het een ontzettend praktische gemeente.” Het artistieke zat er al van jongs af aan in. “Ik heb altijd getekend, vooral portretten. Op zondagen was er niet veel te doen, dus als mijn ouders op visite gingen, nam ik papier en potlood mee en ging ik tekenen. Dat is altijd zo gebleven”, gaat Olga verder.

Zakcentje bijverdienen

Tijdens haar middelbareschooltijd begon Olga portretten te tekenen om wat bij te verdienen. Ze werkte vaak met pasfoto’s die ze op A4-formaat uitwerkte. Hoewel ze op haar 17e of 18e graag naar de kunstacademie wilde, belandde ze door omstandigheden eerst in de verpleging en later in de meet- en regeltechniek binnen de petrochemie. “Daar werkte ik als ontwerper. Van tekenaar naar ontwerper, totdat een verplichte rustpauze me weer liet tekenen en schilderen,” aldus Olga.

Van verlegen zangeres tot veelzijdige kunstenares

Olga heeft haar artistieke talenten niet van een vreemde. Haar vader was een begaafd tekenaar en muzikaal talent. Ook Olga heeft altijd gezongen. “Ik zong al voordat ik kon praten,” vertelt ze. “Mensen zeiden altijd dat ik mee moest doen aan de Soundmixshow, ze vonden dat ik prachtig kon zingen. Maar ik was zelf erg verlegen. Je kan het je niet voorstellen “, gaat ze lachend verder. Dat veranderde toen een bandje een achtergrondzangeres nodig had en ze een keer meedeed. Vanaf dat moment begon Olga zich meer in de muziek te verdiepen.

Passievolle zangeres en toegewijde coach

Olga is een veelzijdige zangeres die al jaren optreedt met verschillende rock- en bluesbands, zoals Moris Hart en Road 2 Nowhere, op diverse locaties en festivals binnen en buiten Zoetermeer. “Road 2 Nowhere is een duo met mijn man, die gitarist is. We doen dit al sinds we elkaar kennen, dus meer dan twintig jaar. We spelen populaire rock- en bluesnummers op een akoestische manier,” legt Olga uit. “Morris Hart is sinds begin dit jaar een nieuw project. Het is een bluesband met rock- en funkinvloeden en zeer ervaren muzikanten.” Olga’s liefde voor muziek en optreden is duidelijk zichtbaar in de energie en passie die ze in elk optreden steekt. Eind van het jaar, in december, staat weer een optreden met de band gepland in The Box in Katwijk.

Maar Olga’s talenten gaan verder dan alleen het muziekpodium. In 2018 begon ze aan de opleiding tot zangdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, na jaren zelf als zangeres te hebben opgetreden. Op het conservatorium specialiseerde ze zich in klassieke zang en zangpedagogie. Na haar afstuderen begon ze al snel met het geven van zanglessen aan zowel beginners als professionele zangers.

 “Zingen is een van mijn passies en ik wil dit graag overbrengen aan anderen. Ik streef ernaar om zingen makkelijker en leuker te maken, voor zowel starters als gevorderden,” geeft Olga aan. Haar doel is om iedereen, ongeacht hun niveau, te helpen hun stem te ontdekken en te ontwikkelen.

Een opvallend aspect van Olga’s methode is de focus op ontspanning. “Ontspanning is cruciaal voor goed zingen,” legt Olga uit. “Wanneer je ontspannen bent, krijg je het meeste voor mekaar. Je kunt je stem beter beheersen en deze klinkt dan natuurlijker. Het helpt ook om zenuwen te verminderen, wat vooral voor beginners heel belangrijk is. Het moet vrij en open voelen.”

 

Kleurrijke kunst met muzikale invloeden

Naast haar muzikale carrière heeft Olga ook een indrukwekkende reputatie opgebouwd als portretschilder. Als autodidact heeft ze door de jaren heen een eigen stijl ontwikkeld, gekenmerkt door realistische portretten met een eigenwijze twist. Olga’s werk omvat niet alleen portretten van mensen, maar ook van (huis)dieren. Ze heeft een bijzondere vaardigheid om de persoonlijkheid en essentie van haar onderwerpen vast te leggen, wat haar werk uniek en herkenbaar maakt.

Olga gebruikt diverse verfsoorten om haar schilderijen een unieke uitstraling en diepte te geven. Ze werkt vaak in vlakken, waarbij de kleuren naast elkaar worden geplaatst en niet realistisch zijn. Haar creativiteit en technische vaardigheid maken haar werk herkenbaar en geliefd bij kunstliefhebbers. Haar achtergrond in muziek en zang blijken een unieke invloed te hebben op haar schilderwerk, wat resulteert in expressieve, kleurrijke en levendige portretten. “Ik kan ook een banaan schilderen, maar dat vind ik niet zo leuk, zeg ik altijd als men hier naar vraagt”, schatert Olga uit.

halszaak pink black


In haar eigen Atelier Roeting Art in Noordhove geeft Olga regelmatig cursussen portrettekenen waar ze haar kennis en passie voor schilderen deelt met haar leerlingen. Daarnaast organiseert ze gezellige en creatieve schildermiddagen bij Kiki at Franx, waar deelnemers hun eigen schilderij kunnen creëren. “Ik probeer mensen enthousiast te maken voor het schilderen door middel van het geven van deze workshops”, rond Olga af. Haar workshops en cursussen bieden een toegankelijke en plezierige manier om de kunst van het schilderen te leren en te ervaren.

Rechtop dochter Muurschildering2


 “Als ik echter moet kiezen, is zingen toch mijn allergrootse passie. Ik blijf erg nieuwsgierig in nieuwe zangtechnieken en duik er dan vaak in om te ontdekken hoe ze dat voor elkaar krijgen. Ik vind de zangstem ook veel persoonlijker dan de kwaststreek. Maar ik hoef gelukkig niet te kiezen”, rond Olga af.

Voor meer informatie over Olga Roeting zie haar website en Facebookpagina en Youtube. Olga nomineert graag Annelies Nieuwland als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Halszaak, Pink Smile, Black and Beautiful, Keep your head up, Dochter.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-