Regionaal opvangplan HaaglandenNegen gemeenten in de regio Haaglanden (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer) zetten zich gezamenlijk in om te voldoen aan de verplichtingen uit de spreidingswet en om opvang te bieden aan Oekraïense ontheemden.

De gemeenten hebben samen een Regionaal Opvangplan Haaglanden vastgesteld. Het plan bevat afspraken over het realiseren van opvangplekken en bijbehorende voorzieningen. Daarnaast wordt in het plan ook aandacht besteed aan de opvang van statushouders.

Regionale opgave

Voor de opvang van asielzoekers realiseren de negen gemeenten in Haaglanden tussen 1 juli 2025 en 1 februari 2026 – de periode waarover verslag gedaan moet worden voor de spreidingwet – 59% van de regionale opgave. Indien de geplande initiatieven doorgang vinden, locaties verlengd kunnen worden en er voldoende steun, waaronder financiële ondersteuning, komt van het COA, de Provincie en het Rijk, kan de regio 77% van de opgave halen in deze periode.

Taakstelling voor Zoetermeer

Niet alle gemeenten halen hun opgaven voor de opvang. De taakstelling voor Zoetermeer voor asielopvang is 703 opvangplekken voor asielzoekers, deze worden geplaatst in de voormalige gevangenis. Deze locatie blijft in ieder geval tot 2030 beschikbaar voor opvang.
De inspanningsverplichting voor ontheemden uit Oekraïne is per 1 februari 2024 verhoogd naar 425 plekken, per januari 2025 komen hier nog 100 opvangplekken bij. Op dit moment is Zoetermeer bezig met een onderzoek naar een grote nieuwe geschikte locatie om zoveel mogelijk te kunnen voldoen aan de inspanningsverplichting.

Draagvlak onder druk

De regio Haaglanden merkt dat de aankondiging van een mogelijke intrekking van de spreidingswet het draagvlak bij gemeenten voor het creëren van opvanglocaties aanzienlijk heeft beïnvloed. Zolang de spreidingswet van kracht is, blijven de gemeenten in Haaglanden zich inzetten om de wet uit te voeren.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-