Véronique Frinking is vlak voor de grote vakantie gestart als wethouder. Zij is nu ruim een maand aan het werk. Hoog tijd om de nieuwe wethouder beter te leren kennen. Wij stellen haar in dit interview aan u voor.

Er werd natuurlijk al binnen het CDA Zoetermeer nagedacht over mogelijke opvolging van het wethouderschap sinds Ter Laak zich begin 2024 kandidaat stelde voor de verkiezingen, echt concreet werd het pas na de verkiezingsuitslag. Frinking: “Toen dacht ik wel, dit wordt nu wel heel concreet. Dit is een hele leuke uitdaging!”

Alles is politiek

Véronique Frinking is geboren in Harderwijk en woont sinds 1990 in Zoetermeer. Eerst in Buytenwegh, later verhuisde ze naar De Leyens met partner en kinderen. Inmiddels zijn de kinderen zelfstandig en is ze de trotse oma van twee kleinkinderen.
Na een studie geschiedenis in Leiden werkte ze voor de overheid, bij het Ministerie van Binnenlandse zaken en het ministerie van VWS, Volkshuisvesting, Welzijn en Sport. Naast het fulltime werk bij het ministerie interesseerde de gemeentepolitiek haar zeer. “Bij het ministerie zat ik heel dicht op het rijksbestuur. Daar merkte ik dat politiek me zeer aansprak, op landelijk maar zeker ook gemeentelijk niveau. Gemeentepolitiek gebeurt dicht bij, dat gaat over jouw eigen buurt. Alles wat er om je heen gebeurt, heeft te maken met politiek, er moeten steeds keuzes gemaakt worden.”
Frinking was al sinds 1988 lid van het CDA. In 2014 startte Frinking als commissielid en 4 jaar later werd zij gekozen als gemeenteraadslid. “Je bent zo heel erg betrokken bij wat er in je stad en eigen omgeving gebeurt, dat is gewoon ontzettend leuk”.

Snel gegaan

20241009 49174Dat Frinking wethouder zou worden, hing lang in de lucht. Eigenlijk werd dit pas concreet op het moment dat de verkiezingsuitslag bekend werd. “Er zat maar een kleine maand tussen de uitslag en de benoeming als wethouder tijdens de laatste raadsvergadering vóór het zomerreces, op 8 juli. “Op dat moment werkte ik nog fulltime bij het ministerie, dus ik moest heel snel afbouwen en overdragen. Maar gelukkig had ik daar een heel fijn team aan wie ik met een gerust hart het werk kon overdragen.”

Het werk op het ministerie was meer op de achtergrond, als wethouder staat Frinking nu meer in de spotlights. “Verbinding met mensen is heel belangrijk voor mij. Ook ben ik nog een beetje aan het zoeken wanneer en wat te plaatsen op social media.”

Portefeuilles

Het raadslidmaatschap bleek een heel goede voorbereiding op het wethouderschap. “Ik ken de onderwerpen van de afgelopen tien jaar en weet hoe de dingen lopen in de raad. Ik moest er bij een aantal onderwerpen wel weer wat dieper induiken, maar ben goed op de hoogte van wat er allemaal speelt.”

Zorg en welzijn komt ook weer terug in haar portefeuille als wethouder, al spreekt Frinking liever over ‘gezondheid’. “Gezondheid is breder, zo kun je voorkomen dat je ziek wordt en zorg nodig hebt. Ziekte overkomt je, maar alles wat je zelf kan doen om gezond te blijven is meegenomen.”

Voor Frinking staan er drie belangrijke onderwerpen op de agenda voor de komende periode: Programma Meerzicht, de afspraken met het ziekenhuis en gezonde stad, maar ook mobiliteit en asiel heeft haar aandacht. “Ik vind het belangrijk om te verbinden, vertrouwen van inwoners te krijgen. De volgende stap is dan verbeteren en vernieuwen waar het kan.”

Vrije tijd besteedt Véronique Frinking het liefst aan haar gezin en familie. Een grote hobby is lezen, maar ook wandelt ze graag in de natuur. Het weekend probeert ze zoveel mogelijk vrij te houden om te ontspannen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-