foto opleiding facilitair medewerker mboRijnlandDe samenwerking tussen Oranje Nassau College Clauslaan (ONC) en mboRijnland heeft geleid tot de eerste lichting studenten die succesvol hun mbo niveau 2-diploma hebben behaald. De vmbo-leerlingen stromen bij de geïntegreerde leerroute naadloos door naar het mbo zonder vmbo-examen.

De geïntegreerde leerroute stelt leerlingen in staat om na hun derde of vierde jaar van het vmbo door te stromen naar het mbo, zonder een vmbo-examen af te leggen. Dit is een ingrijpende verandering in het traditionele onderwijstraject, maar de samenwerking tussen het ONC en mboRijnland maakt dit mogelijk. Alle zeven leerlingen die aan de pilot deelnamen, hebben hun mbo-diploma behaald; twee van hen stromen nu zelfs door naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Marianne Molsbergen, programmamanager en initiatiefnemer van de geïntegreerde leerroute bij mboRijnland, benadrukt dat de samenwerking tussen beide instellingen cruciaal was voor het succes van de pilot. “Het opzetten van een geïntegreerde leerroute vraagt om nauwe samenwerking over de grenzen van de eigen organisatie heen. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het geenszins,” aldus Marianne.

Praktische uitdagingen en oplossingen

Tijdens de pilot waren er enkele uitdagingen die opgelost moesten worden. Een voorbeeld was de verwarring rondom het gebruik van de OV-kaart. Omdat de leerlingen officieel nog ingeschreven stonden bij het ONC, was er onzekerheid over hun recht op een OV-kaart, terwijl deze voor de leerlingen essentieel was om naar hun stageplek te kunnen reizen. Na overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werd erkend dat de regelgeving moet worden aangepast. Tot die tijd vergoeden de scholen de reiskosten van de studenten, zodat ze zonder belemmering hun opleiding kunnen vervolgen.

Een ander voorbeeld was de registratie van ONC-leerlingen op het digitale platform Scholen op de Kaart. Zij werden onterecht geregistreerd als 'afstroom', wat negatief afstraalde op de prestaties van het ONC. Dankzij de goede samenwerking tussen beide scholen en de actieve betrokkenheid van het ministerie kon dit probleem worden aangepakt.

Begeleiding als sleutel tot succes

foto opleiding in kinderopvang mboRijnlandEen van de belangrijkste succesfactoren van de geïntegreerde leerroute is de intensieve begeleiding die de leerlingen krijgen. Zowel de mentoren van het ONC als de studieloopbaanbegeleiders (slb’ers) van mboRijnland werken nauw samen om ervoor te zorgen dat leerlingen gemotiveerd blijven en niet uitvallen. Deze nauwe samenwerking heeft ervoor gezorgd dat leerlingen die het moeilijk hadden, toch succesvol hun opleiding konden afronden.

Gieta Pultoo, teamleider Zorg & Welzijn van ONC Clauslaan voegt hieraan toe: “We blijven betrokken bij de leerlingen. Zo nodigen we de leerlingen die midden in het jaar de overstap hebben gemaakt, wel uit voor de diploma-uitreiking aan het einde van het schooljaar. Ze ontvangen (nog) geen diploma, maar wel een plek op het podium en in de schijnwerpers met klasgenoten en de mentor.”

Toekomstige uitbreiding

Hoewel de eerste pilot met slechts zeven leerlingen begon, heeft het succes al geleid tot een verdubbeling van het aantal deelnemers in de tweede lichting. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal toenemen. Zowel ONC als mboRijnland zijn ervan overtuigd dat dit model kan worden opgeschaald om nog meer vmbo-leerlingen een betere kans te geven op het behalen van een startkwalificatie.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-