Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Peter Stolk
Peter Stolk: tekenen en aquarelleren
Peter Stolk, geboren in 1956 in Rotterdam, verhuisde op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Zwijndrecht. Hier woonde Peter tot zijn zeventiende en volgde er een LTS-opleiding, waarna hij naar Den Haag vertrok om op kamers te gaan. “Ik had geen zin om in een fabriek te werken en ben mijn eigen weg gegaan. Ik ben geen bankier geworden, maar heb wel een mooie loopbaan gehad,” begint Peter zijn verhaal. Na verschillende baantjes begon hij in de jaren zeventig als corrector bij de Haagse Courant. “Ik wilde in die tijd journalist worden, dat vond ik erg leuk en na een testje mocht ik aan de slag als corrector, aangezien alleen die vacature toen vrij was. Het was een geweldige tijd en ik heb er vijf jaar gewerkt. In die periode ontmoette ik ook mijn vrouw, met wie ik in 1979 trouwde. In 1981 reisden we samen naar India voor zendingswerk, een avontuur van een half jaar. Bij terugkomst moesten we helemaal opnieuw beginnen.” Eind 1993 vestigde Peter zich met zijn gezin in Zoetermeer.
Het artistieke zat er al vroeg in bij Peter Stolk. "Als kind tekende ik vaak, maar niet met aquarel. Het was meestal met pen en potlood, gewoon schetsjes. Mijn ouders zagen daar wel wat in en stuurden me naar een opleiding voor portret- en modeltekenen. Dat ging nog met houtskool. Die opleiding heb ik om een of andere reden niet afgemaakt, maar daar legde ik wel de basis voor mijn passie: het maken van grotere werken en portretten”, legt Peter uit.
Artistieke reis geïnspireerd door Charles Reid
In 1986 begon Peter met schilderen. “Ik had het erg druk en voelde de behoefte om iets creatiefs te doen. Ik wilde aan de slag met de techniek van aquarel en zag een aankondiging van een cursus in Den Haag en daar ben ik naartoe gegaan”, vertelt Peter verder. De cursusdocent Fred Adam haalde zijn inspiratie uit de werken van de Amerikaanse kunstschilder Charles Reid. Reid’s stijl en liefde voor portretten raakten ook Peter, die een boek van Reid kocht en zijn technieken probeerde. “Ik probeer nog steeds zijn stijl na te bootsen. Mijn werk wordt beter, met meer verfijning in mijn composities, maar soms verpest ik nog steeds een aquarel,” zegt Peter lachend.
Na een loopbaan van 44 jaar, waarvan 35 jaar bij De Zeven Provinciën en later Nationale-Nederlanden als letselschadebehandelaar, ging Peter met pensioen. In deze nieuwe levensfase blies hij nieuw leven in een oude hobby en herontdekte zijn passie voor tekenen en schilderen. Nu besteedt hij zijn tijd aan het creëren van kunstwerken met aquarel, gouache, acryl en potlood/houtskool. Met vernieuwde toewijding begon hij opnieuw te tekenen, en zijn vaardigheden verbeterden gestaag. “Ik bezocht ooit een expositie van een schilder die kinderen met het Syndroom van Down in olieverf had geschilderd. Dat vond ik zo fascinerend en dat wilde ik ook wel eens in potlood en aquarel doen. Daar zijn een stuk 10 kunstwerken uit voortgekomen en die hebben een jaartje bij Lunchcafé De Zoetelaar gehangen”, aldus Peter. “Ik heb ook de medewerkers van De Zoetelaar geportretteerd. Die werken hangen nog steeds bij de Zoetelaar.”
Door de jaren heen heeft Peter enkele honderden tekeningen en schilderijen gemaakt, waarbij zijn artistieke groei en verfijning duidelijk zichtbaar zijn in elk werk.
Geïnspireerd door Monets magische kleuren
In 2020 volgde Peter de acrylworkshop ‘Tuinen van verbeelding’ in Voorburg, waar hij leerde een Monet in acryl te schilderen. Deze workshop was geïnspireerd op de gelijknamige expositie in Kunstmuseum Den Haag in 2019. Hoewel Peter bekend was met Monets werk, raakte hij onder de indruk van de kleurexplosies in de weerspiegelingen van de waterlelievijver. Dit emotioneerde hem en hij besloot zelf iets soortgelijks te schilderen. “Ik was wel verzot op het werk van Monet en ik heb er enorm genoten van de cursus. Sindsdien heb ik meerdere versies van de waterlelievijver geschilderd, geïnspireerd door Monets composities”, vertelt Peter enthousiast.
Aquarelleren in de vrije natuur
Binnen schilderen mag dan eenvoudiger zijn, maar voor Peter Stolk ligt de echte inspiratie buiten in de natuur. “Het is heel ontspannend,” zegt Peter. “Meestal maak ik een foto of snelle schetsen en werk ik die later thuis uit met bijvoorbeeld aquarel. Maar ik schilder nu ook regelmatig met acryl en olieverf. Af en toe zit er een geslaagd werkje tussen.”
Buiten schilderen blijft een uitdaging voor Peter. Laat het weer het toe, dan fietst hij met een karretje vol spullen naar het Bentwoud of langs de Rotte om iets te schilderen. “Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik op de fiets de natuur in gegaan om iets te schilderen dat mijn aandacht trok: een mooie compositie van bomen en struiken, liefst met interessante schaduwen. Of het nou lukt of niet, het is gewoon heerlijk om buiten in het zonnetje, of zelfs met bewolking en een windje, aan de slag te gaan,” zegt Peter, “Binnenkort wil ik ook met een serie zwanen of vogels in de lucht beginnen".
Online leren en inspiratie vinden
Peter zoekt regelmatig online naar nieuwe schildertechnieken via social media en YouTube. Hij leert veel van de Haagse kunstschilder Titus Meeuws, die hij volgt op Instagram en YouTube. Peter bestudeert Meeuws werkwijze, zijn kijk op onderwerpen, en zijn gebruik van licht en kleur in aquarellen. “Ik leer veel van hem om mijn stijl te verbeteren en heb hem al een paar keer om advies gevraagd", zegt Peter.
Daarnaast haalt Peter inspiratie uit het werk van de Amerikaanse kunstschilder Christina Kent, die voornamelijk met olieverf werkt. “Haar schilderijen tonen subtiele nuances van alledaagse momenten. Vooral haar vage landschapjes spreken me aan, en ik probeer die techniek ook onder de knie te krijgen. Ik werk nog niet zo lang met olieverf, dus er valt nog veel te leren,” legt Peter uit. “Ik hou ook van landschappen en kijk vaak op YouTube hoe andere schilders werken en welk materiaal ze gebruiken.”
Exposities
Peter is regelmatig te vinden met zijn werk op streekmarkten zoals het afgelopen najaar in de Dorpsstraat en Bij Daan in Oosterheem. Vanaf begin december tot het voorjaar van 2025 exposeert Peter in de Herberg Oude Kerk aan de Dorpsstraat.
Workshops
Peter geeft regelmatig workshops, soms bij hem thuis of in de kantine van gebouw De Uitkijk (Wattstraat 64, Zoetermeer). “Het is heel ontspannend en gezellig om met een groep te tekenen en schilderen. Ik geef graag tips en aanwijzingen. We werken met aquarel, acryl, gouache, potlood, houtskool, inkt en meestal rond een thema”, rondt Peter af. Op zaterdag 16 november 2024 organiseert hij weer een aquarelworkshop in de kantine van De Uitkijk, waar deelnemers zonnebloemen gaan schilderen. Voor meer informatie over Peter Stolk zie zijn website. Peter nomineert graag Jan de Kleyn als een van de volgende in deze rubriek.
Foto’s: Langs de Vliet, Langs de Vliet (restaurant Allemansgeest), Kleinzoon, Gouache Wadexcursie Texel, Molenviergang, Aquarel Vrouw met hoed
Overzicht Kunstenaar in Beeld
Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.