Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Niek Nieuwenhuijsen.

Niek Nieuwenhuijsen: Muzikaal talent en cultuurbouwer

Niek Nieuwenhuijsen is geboren en getogen in Zoetermeer. “Ik ben in 1949 in de Dorpsstraat geboren. Ik ben een echte Zoetermeerder, maar het groepje dat hier in de beginjaren is geboren wordt steeds kleiner”, begint Niek te vertellen. Na zijn twintigste verliet Niek zijn vertrouwde omgeving om nieuwe avonturen aan te gaan in Amsterdam, vervolgens Utrecht en Gouda. Maar waar zijn familie zich verspreidde, keerde hij als enige terug naar huis. Nu woont hij weer in het huis waar de familie Nieuwenhuijsen jarenlang samenwoonde. “Terug bij af, maar hier blijf ik nu”, bevestigt Niek tevreden.

Niek is een veelzijdig artiest die bekend staat om zijn muzikale talent als drummer en zanger en zijn (historische) bijdrage aan de lokale cultuur. “Ik heb twee passies”, deelt Niek. “Muziek en de historie van Zoetermeer”. 

In de voetsporen van zijn grootvader

Hoewel Niek niet direct uit een artistieke familie komt, erfde hij de creativiteit van zijn grootvader. "Opa Hendrik was een duizendpoot: onderwijzer, hoofdredacteur, violist, dirigent en hij had talloze nevenfuncties. Altijd bezig voor de samenleving", legt Niek uit. De ouders van Niek waren muzikaal actief; ze zongen vol enthousiasme in het kerkkoor. Helaas overleed opa Hendrik toen Niek pas drie jaar oud was, waardoor hij zijn grootvader nauwelijks heeft gekend. Toch trad Niek jaren later in zijn voetsporen. Hendrik Nieuwenhuijsen was medeoprichter van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS), een organisatie waar Niek nu ook zeer actief in is.

Drummer en zanger

In de jaren '60, een tijdperk waarin muziek de boventoon voerde,klein orkest speelde Niek met zijn vrienden in een band. "We hebben alles ons zelf aangeleerd en speelden liedjes zoals 'Marina, Marina, Marina...', met zelfs een accordeon erbij", vertelt Niek lachend. Toen de muziek van de Beatles en de Rolling Stones populair werd, transformeerde de band naar een echte popgroep. "We noemden ons 'De Teetotallers'", vervolgt Niek. "Dat betekent geheelonthouders. Maar als er iets was wat we niet waren, dan was het dat wel. We rookten allemaal en dronken altijd bier. We speelden allerlei bekende nummers, maar ook onze eigen liedjes."

In de jaren dat Niek als docent werkte, ontmoette hij Harrie Jekkers, een ontmoeting die zijn leven voorgoed zou veranderen. Deze cruciale ontmoeting deed Niek beseffen dat doceren niet zijn uiteindelijke roeping was. Samen met Harrie speelde hij in de lerarenband, waarbij Niek de drumstokjes oppakte en Harry gitaar speelde. In 1978 richtte Harrie Jekkers de band 'Klein Orkest' op, en Niek volgde al snel als drummer. Dit was het begin van zijn muzikale carrière. De band verwierf nationale bekendheid met hits als 'O, O, Den Haag' en 'Over de Muur'. Actief van 1978 tot 1985, kwam de band tussen 2017 en 2019 opnieuw samen voor twee succesvolle theatertournees. "Na twee jaar toeren met die oude liedjes zeiden we tegen elkaar dat het mooi geweest was. De cirkel was rond," aldus Niek. “De band heeft in totaal drie albums uitgebracht. Ik deed van alles binnen de band en kon er ook een tijdje van leven.” Naast zijn muzikale carrière heeft Niek ook twee levensmotto's die zijn kijk op het leven mooi weergeven. Als persoonlijk motto: 'Later is al lang begonnen' en als motto voor de filmploeg van het HGOS: 'Vandaag is morgen geschiedenis'. Toevallig zijn dit ook titels van liedjes van zijn band, Klein Orkest. Het nummer ‘Over de Muur’ van Klein Orkest staat al 25 jaar in de top 50 van de Top 2000. Ook dit jaar weer.

Na het uiteenvallen van Klein Orkest eind 1985, richtte Niek nog de band Harde Smart op, waarin hij naast drummer ook zanger was. Tegenwoordig staat het drumstel echter achter het gordijn op de zolder van zijn huis.

Producent

2niekNaast zijn muzikale activiteiten zet Niek zich met hart en ziel in voor de lokale gemeenschap van Zoetermeer. Al meer dan acht jaar is hij de drijvende kracht binnen de filmgroep van 't Historisch Genootschap Oud Soetermeer. In deze rol heeft hij tal van projecten gerealiseerd, waaronder het documenteren van de ‘Geschiedenis van Zoetermeer’ en het ‘Leven van de gewone man’ op film.

Niek's eerste eigen filmproductie voor het Historisch Genootschap was een ode aan zijn grootvader, getiteld: ‘Een wandeling door het dorp Zoetermeer’. Deze film volgt het boekje dat zijn opa in 1949 schreef, toen Zoetermeer nog slechts een dorp met 6.000 inwoners was. In 2014, 65 jaar later, liep Niek dezelfde route, ditmaal gewapend met een camera. "Er is veel veranderd in de Dorpsstraat. Je ziet zijn verhaal in mijn beelden", merkt Niek op. De film eindigt passend met het lied ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld, en vangt zowel de nostalgie als de veranderingen van zijn geboortedorp perfect. De film is nog steeds te zien bij het Historisch Genootschap.

Zoetermeer door de lens van Niek

Een van Nieks opmerkelijke projecten was een serie van 7ansichtkaarten copy ansichtkaarten met foto's/tweeluiken van Zoetermeer: in het begin van de vorige eeuw en in het heden. 

Meer recent heeft Niek zich toegelegd op het verzamelen van historische foto's uit 1949, nu precies 75 jaar geleden. Met veel enthousiasme en precisie heeft hij dezelfde locaties opnieuw gefotografeerd, zoveel mogelijk vanuit dezelfde hoeken. Nieks boekje

Het resultaat is een prachtig boekje 'Zelfde plaats, Andere tijd'  met (deels) ingekleurde historische foto's en hedendaagse beelden, dat laat zien hoe Zoetermeer door de jaren heen is veranderd, maar ook in veel opzichten hetzelfde is gebleven. Op 17 mei 2024 werd dit boekje feestelijk overhandigd aan de burgemeester van Zoetermeer.

Niek speelde ook een cruciale rol in het project ‘The Young Ones’, dat de jaren '60 in Zoetermeer opnieuw tot leven bracht. Dit project bestond uit een tentoonstelling, een publicatie en een film. Niek verzamelde het materiaal en regisseerde de film. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat er weinig bekend en bewaard was gebleven uit deze periode, wat de inspiratie vormde voor dit ambitieuze project.

“Er kwamen direct allerlei herinneringen boven: de muziek, deYoung ones summer of love, de maanlanding. Iedereen wilde anders zijn met lange haren, spijkerpakken, rijden op een Puch of Zündapp. Er ontstond ruimte voor plekken zoals jongerencentrum Sirkel en de Wereldwinkel. Muziek was enorm belangrijk in die tijd”, rondt Niek af. Niek is nog steeds volop actief met allerlei projecten. Binnenkort verschijnt een 'Canon van Zoetermeer', waar Niek het promofilmpje voor heeft gemaakt. Het eerste exemplaar van de canon, een educatieve versie voor leerlingen van groep 8, wordt op 13 december aan de burgemeester  en jeugdburgemeester van Zoetermeer aangeboden. Daarnaast hoopt Niek volgend jaar een interview dat hij negen jaar geleden met zijn vader hield, af te maken.

Niek nomineert graag Ad ten Ham als een van de volgende in deze rubriek.

Foto Niek: Simone Langeveld, Peter Franken
Foto Young Ones: Robbert Roos

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-