tekening riool verstopping zoetermeerDe gemeente Zoetermeer is een campagne gestart om inwoners meer bewust te maken van wat wel en niet in het riool thuishoort. Door filmpjes en infographics wijst de gemeente erop hoe riool verstoppingen kunnen worden voorkomen.

In 2023 gaf de gemeente meer dan 900.000 euro uit om rioolverstoppingen te verhelpen. Dit is zo’n 500.000 euro meer dan het jaar ervoor. “Om inwoners niet te hoeven belasten met een hogere rioolheffing is er gedragsverandering nodig”, zo stelde wethouder Marijke van der Meer tijdens de presentatie van de campagne: ‘We zijn allemaal gek op een oliebolletje tijdens de feestdagen, maar als we die gebakken hebben mag het frituurvet niet door de gootsteen gespoeld worden. Om mensen hier bewust van te maken en een oplossing te bieden, starten wij deze maand met de campagne. In de campagne wordt aangegeven wat er wel en niet in het riool mag en er wordt uitgelegd waar je deze ‘troep’ wel kwijt kunt.”

Wat kunnen inwoners zelf doen?

Wel poep geen troepRioolverstoppingen worden voornamelijk veroorzaakt door frituurvet, olie en vochtige doekjes die in de gootsteen of het toilet belanden. Vooral tijdens de feestdagen, wanneer er veel gekookt, gegourmet en gefrituurd wordt, ziet de gemeente een piek in deze problemen.
In plaats van frituurvet of olie door de gootsteen te spoelen, kan dit eenvoudig worden opgevangen in een lege plastic fles. Deze fles kan vervolgens worden ingeleverd bij het Zelfbrengdepot of bij een inzamelpunt in de buurt. Vochtige wc-doekjes horen altijd bij het restafval, ook al staat op de verpakking dat ze doorgespoeld mogen worden.
Van der Meer: “Op zich is het vochtige wc-doekje wel afbreekbaar, maar ze veroorzaken verstoppingen in het riool omdat het er heel véél zijn. Dan wordt het een prop, kan er niets meer langs en lossen de doekjes niet meer op.”

Met de bewustwordingscampagne wil de gemeente haar inwoners laten zien hoe men zelf kan voorkomen dat verstoppingen kunnen worden voorkomen. Alle informatie over hoe om te gaan met vet, papier, gootsteen en toilet is terug te zien op www.zoetermeer.nl/riool 

Zoetermeer heeft dubbel riool

Zoetermeer heeft een gescheiden riool, regenwater wordt gescheiden opgevangen van het afvalwater uit bv wc’s. In oudere steden wordt al het rioolwater vaak opgevangen in één rioolstelsel en geleid naar zuiveringsinstallaties. Regenwater is echter veel schoner dan het overige rioolwater.
Het Zoetermeerse riool is intussen wat ouder, maar nog in goede staat volgens wethouder Van der Meer. Er wordt op dit moment vooral gewerkt aan het verbreden van het regenwaterriool, om piekbelasting tijdens heftige regenbuien tegen te gaan.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-