Oud-wethouder Ingeborg ter Laak werd begin juni 2024 gekozen voor het Europees Parlement. Op 16 juli was de officiële installatie als Europarlementariër en ging ze echt van start. De Zoetermeer Actief redactie vroeg zich af ‘wat doet een Europarlementariër zoal?’ en zocht haar op in Brussel.
De trein stopt vlak voor de gebouwen van het Europees Parlement, maar binnenkomen is een ander verhaal. Bewakers staan voor de deur en controleren iedereen op zijn EU-pasje. Heb je die niet, dan kan je maar beter een afspraak hebben, of nog beter, opgehaald worden, anders kom je er niet in. Wij hebben een afspraak én worden opgehaald, dus na de verplichte scans en paspoortcontrole kunnen we naar binnen.Nova Klok, Parlementair medewerker van Ter Laak geeft eerst een rondleiding door het gebouw. De plenaire zaal waar vergaderd kan worden is indrukwekkend groot, maar wordt weinig gebruikt, vertelt Nova. De meeste vergaderingen zijn in Brussel, echter zijn alle plenaire vergaderingen en stemmingen altijd in Straatsburg, waardoor de plenaire zaal bijna altijd leeg is.
Ook indrukwekkend is het grote kunstwerk in de centrale hal. Dit kunstwerk bestaat uit allemaal losse metalen delen, die met elkaar verbonden zijn en loopt van de begane grond tot enkele verdiepingen hoger. Eigenlijk mag het niet, maar een klein zetje tegen één onderdeel van het kunstwerk, laat zien dat alles met elkaar mee beweegt. Van onder tot boven is de kleine beweging terug te vinden. Nova: “Het is wel heel symbolisch en laat zien dat alles met elkaar in verbinding staat. Iets wat hier bijvoorbeeld in zee wordt gegooid, komt honderden kilometers verderop weer tevoorschijn.”
Na een rondgang over de media-afdeling van het Europees Parlement, met complete studio’s voor video en audio opnames, komen we bij de kamer van Ingeborg ter Laak. Ingeborg steekt meteen enthousiast van wal. Na een heel drukke verkiezingsperiode was het voor Ingeborg ter Laak snel omschakelen. “Na de blijdschap van de verkiezingen, toen duidelijk werd dat ik echt gekozen was voor het Europees Parlement, moest er heel snel van alles geregeld worden! Van overdragen van mijn functies als wethouder, medewerkers op het parlement zoeken tot een plek om te verblijven in Brussel.”
|
|
Korte uitleg Europees Parlement
Het Europees Parlement bestaat uit 720 leden, gekozen in de 27 lidstaten van de Europese Unie. Elke 5 jaar zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement, vanuit Nederland werden er in juni 2024 31 leden gekozen. De parlementsleden zitten niet per land verdeeld in het parlement, maar voegen zich bij een Europese partij. De EVP, Europese Volks Partij, heeft 188 leden vanuit heel Europa. Het CDA hoort in Europa bij de EVP.
Bij zijn dagelijkse werkzaamheden maakt het Parlement gebruik van alle 24 officiële talen van de EU.
Mensen leren kennen
Het eerste voornemen van Ingeborg ter Laak als Europarlementariër is om niet tussendoor achter het bureau te lunchen, maar voor elke lunch en elk diner naar de kantine te gaan en iemand aan te spreken die ze nog niet kende. “Dat helpt enorm om een netwerk op te bouwen. Ik ken nog niet alle leden van de EVP, maar kom al een heel eind. Pas als je elkaar kent, kun je samenwerken. Je zit met allemaal mensen uit verschillende landen in één partij. Het zijn allemaal Christen-Democraten, maar het maakt veel uit welke achtergrond je hebt.”
Gemeenteraad, maar dan veel groter
Een gemeenteraad werkt heel direct, je spreekt met elkaar af dat er een fietsverbod komt in een straat en dan gebeurt dat ook. Maar die schaal is in Europa heel anders. Ingeborg: “Als ik tegen vertegenwoordigers van Afghanistan zeg dat vrouwen meer rechten moeten krijgen, dan gaat dat niet gelijk veranderen. Maar het is wel heel belangrijk dat we het blijven zeggen. Nu voelen de vrouwen zich gesteund en je blijft samen proberen de situatie te veranderen.”
In Zoetermeer was Ingeborg ter Laak als wethouder veel bezig met gezondheid, bijvoorbeeld het medicijnentekort. In Europa ziet ze deze vraagstukken ook weer terugkomen: “Hoe verdelen we dat goed. Medicijn schaarste is echt een heel groot probleem in Nederland, maar ook in de rest van Europa. In Zoetermeer was mijn aandachtspunt altijd: hoe zorg je dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen in de stad, in de samenleving. Mensen met een achterstand of met een handicap laten meedoen, dat is wat ik hier ook probeer te doen.”
Wat wel een opvallende overeenkomst is tussen politiek in het klein in de Zoetermeerse gemeenteraad en politiek op het Europese toneel is dat in beide gevallen de beslissingen vaak in werkgroepen en commissies vallen. “Dáár heb je de kans om met elkaar in gesprek te gaan en echt goed naar de ander te luisteren. In de grote Europese vergadering heb je soms maar een minuut de tijd, het is lastig om dan mensen te overtuigen.”
|
|
Heen en weer terug
Ingeborg reist veel heen en weer, maar Brussel is volgens haar ‘prima te doen, in 2,5 uur ben je er vanuit Zoetermeer’. Haar gezin en familie zijn in Nederland te vinden, maar dat is niet de enige reden van het heen-en-weer reizen, veel tijd in ons land wordt besteed aan werkbezoek. “Pas nog ben ik in Noord-Holland geweest bij verschillende boeren om te praten over stikstof en mest en hoe zij ernaar kijken. Ik moet wel goed weten wat er thuis speelt om het hier in Europa aan te kaarten. Ook ga ik binnenkort langs bij een groep CDA-wethouders om te bekijken hoe kunnen we elkaar versterken, wat hebben zij nodig? Het is meer dan een kantoorfunctie en vergaderen!”
Als wijkwethouder Meerzicht sprak Ingeborg veel met inwoners over wat de hoge energieprijzen betekenen voor hen. Ook die ervaring neemt ze mee naar de vergaderingen en discussies in Europa.
Als Europarlementariër reist Ingeborg ter Laak ook regelmatig naar andere landen om over onderwerpen uit haar portefeuille te praten. Bijvoorbeeld naar Amerika om daar zowel met de senaat als het congres te praten. "En pas ben ik nog bij het Internationaal Strafhof in Den Haag geweest. Ik vond dat echt heel interessant, dan snap je beter wat er speelt in het nieuws. Die ervaring neem ik weer mee naar Amerika."
Bijdragen aan schoon water en vrouwenrechten
Haar termijn in de Europese Raad is pas net begonnen, maar Ingeborg ter Laak heeft duidelijke doelen om aan te werken de komende 4,5 jaar. Eén daarvan is het waterprobleem, wat na stikstof het volgende grote probleem wordt volgens Ter Laak. “Water gaat nog veel lastiger worden dan stikstof, iedereen heeft schoon water nodig en we zien steeds vaker tekorten ontstaan. We hebben een oproep gedaan voor minder microplastics in het water. Tegelijkertijd is watervervuiling ook een groot risico voor een land, je kan er een heel land mee plat leggen.“
Ingeborg ter Laak is vanuit de EVP woordvoerder op Afghanistan en zal zich blijven inzetten voor de vrouwenrechten daar. “Ik hoop een mooie rol te kunnen spelen in Afghanistan. Het is een burgeroorlog tegen vrouwen, het is belangrijk dat de vrouwen zich gesteund voelen en ik denk dat het heel belangrijk is dat zij zich gesteund voelen en weten dat ze er niet compleet alleen voor staan.Vijf jaar is niet genoeg, je moet zoveel mensen leren kennen en wil je echt resultaat boeken dan heb je ervaring nodig!”
De Europese Volkspartij
De Europese Volkspartij (EVP) is een grote politieke partij in Europa die zich inzet voor een sterk en verenigd Europa. De partij staat voor christendemocratische en centrumrechtse waarden, zoals economische groei, veiligheid en samenwerking tussen Europese landen. De EVP wil een sterke economie, steun voor bedrijven en bescherming van Europese grenzen. Ook zet de partij zich in voor duurzaamheid en innovatie. Bekende leden zijn onder andere de Duitse CDU en het Nederlandse CDA. De EVP heeft veel invloed in het Europees Parlement en speelt een belangrijke rol in Europese besluiten.
Interview: Rita Soutendijk en Mark Neijssel
Foto's: Zoetermeer actief
Lees meer:
Wethouder-ter-Laak-gekozen-voor-Europees-Parlement