Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Mila Agaton.
Mila Agaton: toekomstige goudsmid met talent
De 21-jarige Mila Agaton, geboren en getogen in Zoetermeer, is een aanstormend talent in de wereld van edelmetaalbewerking. Mila volgt een opleiding tot goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven, waar ze zich voorbereidt op een mooie toekomst.
“Een goudsmid werkt aan kleine objecten, waarbij het draait om het verbinden van zo klein mogelijk materiaal," legt Mila rustig uit. "Het fijnere werk (filigrain) gemaakt van gedraaid draad kan zowel met goud als met zilver worden uitgevoerd.” Tijdens haar opleiding leert Mila sieraden te ontwerpen en vorm te geven met edelmetalen, eventueel verrijkt met edelstenen en andere materialen. Ze past diverse technieken toe, waaronder smelten, gieten, solderen en zetten.
Als kind was Mila misschien niet de meest creatieve, maar haar liefde voor dieren bracht haar vaak op verrassende ideeën. “Ik had bijvoorbeeld een hamster als huisdier," vertelt Mila. "Mijn creativiteit kwam tot uiting in het maken van een eigen draairad of een bruggetje voor mijn hamster. Het waren meer dagelijkse dingen; ik keek er visueel naar en dacht, 'oké, ik wil een doolhof maken voor mijn hamster'. Dan pakte ik spullen bij elkaar en bouwde een doolhof. Dat vond ik leuk om te doen,” vervolgt Mila.
Met een moeder die uitstekend kon tekenen en een vader die heel doelgericht is, heeft Mila haar creatieve talenten zeker niet van een vreemde.
De sprong naar goudsmeden
Het volgen van de opleiding tot goudsmid was een gedurfde stap voor Mila. Na het behalen van haar MBO-diploma aan Rijnland, stond Mila op het punt om naar het Grafisch Lyceum te gaan. Door omstandigheden moest ze echter haar plannen wijzigen en koos ze eerst voor een economische studie. Toch bleef haar verlangen om haar creativiteit te ontwikkelen, en zo kwam ze uiteindelijk terecht bij de opleiding goudsmeden.
“Goudsmeden was helemaal nieuw voor mij," vertelt Mila. "Ik ben erg blij dat ik het vorig jaar heb gevonden, en ik voel me hier echt op mijn plek.” Op dit moment werkt Mila vooral met zilver en voert ze allerlei vaste opdrachten uit voor haar opleiding. Volgend jaar staat haar stagejaar voor de deur, waarin ze haar ‘masterpiece’ moet maken volgens de opleidingseisen.
De kunst van ringen
Momenteel richt Mila zich vooral op het maken van ringen, omdat ze deze techniek het meest heeft ontwikkeld tijdens haar opleiding. Het is een proces van veel experimenteren. "Ik wil deze vaardigheid verder ontwikkelen omdat het mij interesseert," vertelt Mila. "Maar goudsmeden betekent voor mij het maken van alle soorten sieraden. In de toekomst wil ik me ook bezighouden met hangers, colliers en oorbellen. Het liefst maak ik een uniek, persoonlijk sieraad speciaal voor iemand. Mijn hoofd zit vol ideeën die wachten op uitvoering."
Mila vindt het belangrijk dat iemand een sieraad dagelijks kan dragen en dat het hun unieke persoonlijkheid uitstraalt, waardoor ze zich vol zelfvertrouwen voelen. "Het sieraad moet bij iemand passen," benadrukt ze.
In haar vrije tijdsprojecten gebruikt Mila veel kleur, smeedvormen en verschillende soorten stenen door elkaar. "Ik wil dat de stenen in een sieraad zo opvallend en gekleurd mogelijk zijn. Ik houd van duidelijke kleuren en combinaties die je niet snel zou verwachten. Ik heb veel ideeën die ik al uitschrijf, maar nog niet kan waarmaken. De opleiding heeft nu de eerste prioriteit. Ik wil dat eerst afmaken," legt ze uit. “Ik moet nu eerst de manchetknopen voor school afmaken. Die moet ik binnenkort inleveren.”
Surinaamse hanger
Naast ringen maakt Mila ook bijzondere hangers. “Ik heb een Surinaamse hanger gemaakt voor de oma van een vriendin. Ze komt uit Suriname en miste haar thuisland enorm. Het leek me een mooi idee om iets te maken dat ze dicht bij zich kan dragen en dat haar een blijvende herinnering geeft," gaat Mila verder. "Binnenkort ga ik ook een hanger maken voor een collega uit India, met de kaart of vlag van India."
Een eigen atelier en toekomstplannen
Sinds een half jaar heeft Mila haar eigen atelier bij Ateliers BaZtille, waar ze de ruimte deelt met haar goede vriendin en collega goudsmid-student, Jenin Shaban. Samen exposeren ze hun huidige werkstukken in de vitrinekast bij Ateliers BaZtille. “We willen eerst onze opleiding afronden voordat we echt naar buiten treden,” rondt Mila af. “We willen nog veel experimenteren en onze eigen ontwerpen uitwerken, voordat we echt gaan exposeren.”
Voor meer informatie over Mila Agaton, bekijk haar Instagrampagina. Haar portfolio is nog in opbouw. Mila nomineert graag Janin Shaban als een van de volgende in deze rubriek.
Foto’s en werkstukken copyrights Mila Ageton
Overzicht Kunstenaar in Beeld
Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.