De politie krijgt hulp van een GGZ-medewerker om verwarde mensen te begeleiden. De druk op de politie is groot door het grote aantal meldingen over 'Mensen met onbegrepen of verward gedrag', per jaar bijna 1.000 meldingen.
Het aantal meldingen is de afgelopen jaren iets gedaald, maar zorgt nog steeds voor een grote druk op de capaciteit van de politie, aldus burgemeester Bezuijen. Agenten die naar een melding van een persoon met verward of onbegrepen gedrag gaan, kunnen immers niet naar een andere melding. In 2022 was het aantal registraties van meldingen met verward gedrag 1.096, in 2023 was dit 967 en vorig jaar waren er 893 meldingen. Een melding kan veel verschillende situaties betreffen, van een dementerende oudere die zijn huis niet meer kan vinden tot een inwoner met GGZ-problematiek die staat te schreeuwen in een woonwijk.
Inmiddels werkt een GGZ-medewerker vier uur per week op het politiebureau. Burgemeester Bezuijen: “Dit helpt, maar is geen structurele oplossing. Over het capaciteitsvraagstuk van de GGZ in relatie tot personen met onbegrepen en verward gedrag, wordt nader gesproken in het bestuurlijk overleg van het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden.”
Foto politiebureau Zoetermeer door: Zoetermeer Actief
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!