De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is er weer. Dit is een landelijk onderzoek naar de (mentale) gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar, Alle GGD’en, de GGD GHOR Nederland en het RIVM deden mee. Zo kan Zoetermeer vergeleken worden met de regio Haaglanden.
Die Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen levert een ware encyclopedie van gegevens op. Hij is in 2022 voor het eerst uitgevoerd. Het onderzoek van 2024 is de 2e meting. In totaal hebben 5016 jongvolwassenen uit de regio Haaglanden de vragenlijst ingevuld, waarvan 465 jongvolwassenen in de gemeente Zoetermeer wonen. In Nederland deden ruim 135.000 jongvolwassenen mee.
Opvallende zaken over de (mentale) gezondheid van jongvolwassenen in Zoetermeer
Van de respondenten in Zoetermeer is 48% vrouw en 51% man. Daarnaast geeft in de regio 1% aan zich anders dan man of vrouw te voelen. Dit is voor Zoetermeer bijna exact gelijk aan Haaglanden als geheel. Het opleidingsniveau van Zoetermeerse jongeren is in Zoetermeer hoger dan gemiddeld in Haaglanden. 65% van de respondenten heeft een Nederlandse herkomst. Een grote meerderheid voelt zich gelukkig, maar er is ook veel stress en druk.
Woon-, werk- en financiële situatie
De meeste jongvolwassenen in Zoetermeer wonen bij ouder(s)/verzorger(s). 82% woont bij zijn/haar ouders/verzorgers. Dit percentage is toegenomen ten opzichte van 2022 (76%). De meeste werkende jongvolwassenen in Zoetermeer werken minimaal 12 uur per week. 28% werkt tenminste 32 uur per week. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (27%). 13% van de Zoetermeerse jongvolwassenen is werkloos of werkzoekend; in de regio is dat 11%. In Zoetermeer volgt 65% van de jongvolwassenen een opleiding en 81% heeft betaald werk. 52% van de jongvolwassenen combineert werk met een opleiding en 6% volgt geen opleiding.
In Zoetermeer heeft 28% van de jongvolwassenen moeite om alles te betalen wat moet. Dit percentage is afgenomen ten opzichte van 2022 (32%). Dit is het hoogst onder 18-20 jarigen in Zoetermeer (32%). Daarnaast heeft 24% het idee weinig controle over geldzaken te hebben. Van de jongvolwassenen heeft 12% in Zoetermeer een schuld (studieschuld en hypotheek niet meegerekend).
Ervaren gezondheid
Uit de resultaten blijkt dat 59% van de jongvolwassenen in Zoetermeer de eigen gezondheid als (zeer) goed ervaart. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (61%). De ervaren gezondheid is bij jongens hoger dan bij vrouwen, meisjes (64% versus 52%)
In Zoetermeer slaapt 24% van de jongvolwassenen meestal (zeer) slecht en voelt 14% zich bijna elke dag slaperig of moe doordat ze niet goed slapen. In Zoetermeer is zo'n 26% (bijna) dagelijks overdag slaperig dan wel erg moe.
Geluksgevoel
65% van de mannen en 54% van de vrouwen voelde zich de afgelopen week voortdurend gelukkig. In Zoetermeer is 82% van de jongvolwassenen zeer tevreden met zichzelf, 68% is zeer tevreden met hun lichaam en 80% is zeer tevreden met hun leven. In Zoetermeer is het percentage jongvolwassenen dat (zeer) tevreden is met zichzelf toegenomen (82%) ten opzichte van 2022 (78%). Het percentage jongvolwassenen dat (zeer) tevreden is met hun leven is onder mannen (82%) hoger dan onder vrouwen (78%).
Mentale gezondheid
44% van de jongvolwassenen in Zoetermeer beoordeelt hun eigen mentale gezondheid als goed. Het percentage jongvolwassenen dat de mentale gezondheid als goed beoordeelt, is onder mannen (54%) hoger dan onder vrouwen (34%). 20% van de jongvolwassenen in Zoetermeer voelt zich in het dagelijks leven vaak tot voortdurend beperkt door psychische klachten. Dit percentage is afgenomen ten opzichte van 2022 (28%).
31% van de jongvolwassenen had wel eens suïcidegedachten in de laatste 12 maanden. Dit percentage is afgenomen ten opzichte van 2022 (36%). Het percentage jongvolwassenen dat wel eens suïcidegedachten had in de laatste 12 maanden is onder mannen (30%) en vrouwen gelijk (31%). 5% had (heel) vaak suïcidegedachten in de laatste 12 maanden.
Eenzaamheid
Eenzaamheid is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van mentale klachten. Daarnaast kan eenzaamheid zorgen voor gedragsproblemen (middelengebruik), lichamelijke problemen (stress) of maatschappelijke problemen (vroegtijdig schoolverlaten). Van de jongvolwassenen in Zoetermeer voelt 66% zich enigszins eenzaam tot zeer sterk eenzaam. Dit percentage is afgenomen ten opzichte van 2022 (71%). In Zoetermeer is dit percentage het hoogst onder 16-17 jarigen (71%). Jongvolwassenen zijn vaker emotioneel eenzaam (71%) dan sociaal eenzaam (63%).
Stress
In Zoetermeer voelt 49% van de jongvolwassenen zich (heel) vaak gestresst. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (49%). Het percentage is onder mannen (36%) lager dan onder vrouwen (62%). Als bron van stress wordt vaak genoemd: school of studie, eisen aan zichzelf, alles wat je moet doen. 45% van de jongvolwassenen in Zoetermeer ervaart regelmatig prestatiedruk vanuit zichzelf. Daarnaast ervaart 33% regelmatig prestatiedruk vanuit anderen.
In Zoetermeer vindt 33% van de jongvolwassenen het niet moeilijk om stressvolle gebeurtenissen te doorstaan. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (35%). Dit percentage is onder mannen (41%) hoger dan onder vrouwen (25%). 53% herstelt na een moeilijke periode snel. Dit is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (52%). Het percentage dat na een moeilijke periode snel herstelt, is onder mannen (63%) hoger dan onder vrouwen (45%). 85% van de jongvolwassenen in Zoetermeer is voldoende weerbaar (kan goed voor zichzelf opkomen). Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (83%)
Bewegen en sport
In Zoetermeer beweegt 55% elke dag minimaal een half uur. Dit is toegenomen ten opzichte van 2022 (48,6%). Het percentage dat elke dag minimaal een halfuur beweegt is onder mannen (55%) en vrouwen gelijk (55%).
74% van de jongvolwassenen in Zoetermeer sport minstens één keer per week. Het percentage dat wekelijks sport is onder mannen (80%) hoger dan onder vrouwen (70%). 62% van de jongvolwassenen is lid van een sportclub, sportschool of heeft een (online) sportabonnement. Dit percentage is onder mannen (66%) hoger dan onder vrouwen (58%).
Zo'n 30% van de jongvolwassenen in Zoetermeer heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Bij de vrouwen is er iets vaker sprake van overgewicht (30,5%) dan bij mannen (27,7%)
Alcohol
Het advies van de Gezondheidsraad is: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. In Zoetermeer voldoet 53% van de jongvolwassenen aan dit advies. Dit is toegenomen ten opzichte van 2022 (46%). 17% van de jongvolwassenen in Zoetermeer geeft aan dat vrienden het normaal vinden om 10 glazen alcohol op één dag of avond te drinken. Dit is gelijk gebleven opzichte van 2022 (20%).
In Zoetermeer is 9% van de jongvolwassenen een zware drinker. Zware drinker betekent tenminste 1 dag in de week 6 of meer glazen (mannen) of 4 of meer glazen (vrouwen) alcohol. Het percentage zware drinkers is ten opzichte van 2022 gelijk gebleven (10%).
Roken, vapen, drugs
Van de jongvolwassenen in Zoetermeer rookt 25% wel eens. In Zoetermeer is het percentage jongvolwassenen dat wekelijks rookt gelijk gebleven (20%) ten opzichte van 2022 (17%). 12% van de jongvolwassenen vapet wel eens (gebruikt e-sigaret). 29% van de jongvolwassenen in Zoetermeer rookt en/of vapet wel eens.
In Zoetermeer heeft 15% van de jongvolwassenen in de laatste vier weken cannabis gebruikt. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (15%). 27% van de jongvolwassenen heeft in het afgelopen jaar cannabis gebruikt. Dit percentage is onder mannen (29%) hoger dan onder vrouwen (26%).
Seksualiteit en risicogedrag
In Zoetermeer heeft 69% van de jongvolwassenen wel eens seks gehad. 16% heeft seks gehad met verschillende personen in het laatste halfjaar. Daarnaast heeft 10% in Zoetermeer in het afgelopen half jaar seks gehad met verschillende partners en gaf aan soms of nooit een condoom of beflapje te gebruiken. Het hebben van verschillende sekspartners en niet altijd gebruiken van een condoom of beflapje is een risico voor een soa.
In Zoetermeer heeft 44% soms of nooit een condoom of beflapje gebruikt tijdens seks in de laatste 6 maanden om te beschermen tegen een soa.
In Zoetermeer geeft 5% aan geen of alleen een onbetrouwbare methode van anticonceptie gebruikt te hebben tijdens de laatste keer dat zij vaginale seks hadden. Een voorbeeld van een onbetrouwbare methode van anticonceptie is voortijdig terugtrekken of het bijhouden van de cyclus.
In Zoetermeer ziet 12% van de jongvolwassenen zichzelf als LHBTQIA+. Van de LHBTQIA+ers heeft 34% nooit of soms het gevoel zichzelf te mogen zijn als LHBTQIA+ (in regio Haaglanden).
Publicaties
Voor meer informatie, tabellen en inzichten kunt u terecht op de website met de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024.
Bron: Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 GGD Haaglanden
Afbeeldingen: deel omslag Rapport Monitor GGD-NL / Unsplash
Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen via Bluesky? Bluesky is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon,je ziet alleen berichten van mensen die jij volgt of leuk vindt, en minder online haatberichten.
Via https://bsky.app/profile/zoetermeeractief.bsky.social kun je het laatste nieuws van Zoetermeer Actief ook volgen via Bluesky.