Burgemeester Bezuijen kon de veiligheidsbijeenkomst met politie, brandweer en handhaving aftrappen met positief nieuws, de misdrijfcijfers over 2024 zijn licht gedaald, met 2%, vergeleken met jaar daarvoor. Zorgen zijn er ook, over wapenbezit onder jongeren, cybercrime en geweldsdelicten.
Burgemeester Bezuijen: “We hadden vorig jaar ook al een lichte daling, en zijn blij dat deze trend zich doorzet.” Maar er blijven nog zorgen over veiligheid en een van de speerpunten van het Zoetermeerse veiligheidsbeleid is het terugdringen van wapenbezit onder jongeren. Bezuijen: “We hebben afgelopen jaar 41 personen een verbiedsverbod opgelegd, waarvan 27 vanwege wapens. Acht van hen waren ook minderjarig.”
Zoetermeer wil dus vol inzetten op het terugdringen van wapenbezit onder jongeren en doet ook mee aan het landelijke actieplan ‘Wapens en jongeren’, maar ook lokaal zijn er veel acties.Zo komen er lesprogramma’s op scholen, is er veel aandacht om de ouderbetrokkenheid omhoog te krijgen en doet Zoetermeer mee aan de campagne ‘Voel jij je onveilig’.
Maartje Koek, teamchef politie Zoetermeer, vertelt dat er met de jongerengroep die voor veel overlast zorgde in Winkelcentrum De Leyens goede resultaten zijn behaald. “Een groep van 17 jongeren veroorzaakte veel overlast. We zien hier dat de aanpak effect heeft, van deze groep veroorzaken 13 jongeren geen overlast meer. We hebben hier een gebiedsverbod opgelegd, maar ook een gesprek gehad met de ouders. Veel ouders hadden geen zicht op wat hun kind buiten deed en bewustwording hierbij heeft zeker effect.”
Diefstal is afgenomen
Het aantal meldingen van diefstal is in het algemeen afgenomen, zowel diefstal uit voertuigen, als zakkenrollerij en winkeldiefstal. Maartje Koek: “Het aantal diefstallen uit auto’s vermindert nu in drie opvolgende jaren. Het is nooit precies te zeggen waar dit door komt, maar we weten wel dat er 2 veelplegers nu vastzitten. Dit betekent ook dat op het moment dat deze mensen weer vrij komen we er met verschillende instanties dicht opzitten en proberen te voorkomen dat ze terugvallen.”
Het aantal diefstallen van gewone fietsen daalde met 17%, maar bij de diefstal van bromfiets/snorfiets, waar ook elektrische fietsen onder vallen, is een stijging te zien van 71%. Van deze fietsen werden er 96 gestolen in Zoetermeer in 2024.
Handhaving volgt Ritme van de stad
Team Handhaving is daar waar de mensen zijn. Patrick van Hoof, teammanager Handhaving Zoetermeer: “Handhaving volgt het ritme van de stad. In de ochtend zijn we veel bij de scholen, maar rond lunchtijd is de inzet in het winkelgebied waar mensen gaan winkelen en lunchen.”
Het aantal meldingen voor Team Handhaving stijgt, in 2023 waren er 10.660 meldingen en in 2024 liep dit op tot 13.939. Patrick van Hoof: “Deze stijging zien we in de hele regio, er wordt sneller gemeld. We denken dat dit ook te maken heeft met het makkelijker melden via de app. Ook is er de mogelijkheid om anoniem te melden.” De meeste meldingen komen uit de wijk Noordhove-Seghwaert, 2836 meldingen, gevolgd door de wijk Centrum met 2741 meldingen.
Een van de grootste ergernissen van mensen betreft voertuigen, ruim 7.000 meldingen per jaar. Vaak gaat dit over fout geparkeerde auto’s of aanhangers.
Lichte afname aantal branden
Lucien Groenewegen, directeur brandweerzorg VRH ziet een lichte afname in het aantal branden in de stad, maar de brandweer wordt meer ingezet op andere zaken.cien Groenewegen, directeur brandweerzorg VRH zegt dat er minder branden zijn, maar dat de brandweer meer aandacht heeft voor andere dingen. De brandweer komt ook in actie bij storm, uitval stroom of maatschappelijke verstoringen. Lucien Groenewegen: “Het werk wordt steeds complexer, voor een deel komt dit door de verdichting van de stad. Er wordt steeds meer dicht bij elkaar gebouwd en er ontstaan combinaties van bijvoorbeeld een winkelcentrum, wonen en een zorginstelling. Dit zorgt voor nieuwe problemen die we als brandweer moeten oplossen.”
De toename van het aantal elektrische voertuigen zorgt ook voor een nieuwe uitdaging voor de brandweer. Groenewegen: “Elektrische accu’s kan je niet blussen met water, die accu moet je eruit halen, maar hoe doe je dat als de auto verstopt in een parkeergarage staat. Eigenlijk zou de fabrikant van deze auto’s er voor moeten zorgen dat de auto ook te blussen is als er brand ontstaat.“
Digitalisering zorgt voor nieuwe problemen
Digitale veiligheid heeft de speciale aandacht van zowel politie als brandweer. Maartje Koek, politie Zoetermeer: “We zijn totaal digitaal afhankelijk. We zien hier een toename van het aantal misdrijven zoals digitale fraude en cybercrime. Maar ook uitval is een groot probleem: als de digitale omgeving uitvalt, wat doe je dan? We kunnen dit eigenlijk niet voorkomen, maar maken wél noodplannen voor als het gebeurt.”
Lucien Groenewegen, brandweer, valt haar bij: “Stel dat het digitale routesysteem uitvalt, het kan niet zo zijn dat je dan de brand niet meer kan vinden. Voor alles met een stekker moet dus een analoge oplossing zijn, in dit geval een kaart van de stad.”
Om digitale fraude tegen te gaan zet de gemeente ‘Hackshield’ in, dit is een website die voorlichting geeft om de weerbaarheid tegen digitale criminaliteit te verhogen. In drie wijken zijn ouderen over het tegengaan van cybercrime voorgelicht: Meerzicht, Rokkeveen en Seghwaert. De ouderen waren zeer positief en wisselden onderling ook tips en handige trucjes uit.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!