portret MichelvdBoschVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Michel van den Bosch.

Michel van den Bosch: ambachtelijke glasbewerker

Glasbewerker Michel van den Bosch groeide op in Zoetermeer en voelt zich een echte ‘ras-Zoetermeerder’. “Ik ben geboren in Scheveningen, verhuisde op mijn zevende naar Zoetermeer en ben hier altijd gebleven”, vertelt Michel met een glimlach. Terwijl zijn broers hun weg buiten de stad vonden, bleef Michel trouw aan Zoetermeer. “Ik ben trots op deze stad.”

Opmerkelijk genoeg komt Michel niet uit een creatieve familie. “Als kind was ik totaal niet creatief. Knutselen en fröbelen? Niks voor mij”, lacht hij. Toch ontdekte Michel zijn creatieve kant door zijn werk in grafmonumenten. “Door het vak moest ik dingen proberen en maken. Klanten kwamen met steeds uitdagendere verzoeken, dus ik begon te experimenteren. Ik kocht een oven en merkte hoe leuk het was om ermee aan de slag te gaan.” Inmiddels is glasbewerking meer dan een vak voor Michel; het is een kunstvorm waarin hij zijn creativiteit de vrije loop laat. En die artistieke inslag zit blijkbaar toch in de familie. Zijn oudste zoon is ook actief in de grafmonumentenbranche, maar dan in de steenhouwerij, waar hij het ambacht van letterhakken onder de knie heeft.

Na de Handelsschool, een voorloper van de MEAO, wist Michel één ding zeker: hij wilde ondernemen. “Werken voor een baas lag me niet zo”, vertelt hij openhartig. Op 24-jarige leeftijd nam hij dan ook de sprong en begon voor zichzelf. “Ik heb van alles verkocht, alles wat los en vast zat. Uiteindelijk kwamen mijn broer en ik op het idee om glazen naambordjes te gaan verkopen.”

Van ambacht naar kunst

In 1996 richtte Michel Bosch Glaskunst op, oorspronkelijk dus gericht op naamborden enGlaskunst Michel vd Bosch5 bewegwijzering voor zowel particulieren als bedrijven. Maar al snel bleek dat er een groeiende vraag was naar gedenktekens, wat hem inspireerde om zich verder te verdiepen in grafmonumenten en creatieve glasoplossingen. “Ik wilde mooie persoonlijke dingen van glas maken”, zegt Michel.

Die visie vormt nog steeds de kern van zijn bedrijf. Persoonlijkheid, uniciteit en maatwerk zijn de waarden die Bosch Glaskunst typeren. “Die kernwaarden zitten nu in het DNA van ons ambachtelijke familiebedrijf.” Met een team van gedreven ontwerpers heeft Michel een bedrijf opgebouwd waarin werkelijk alles mogelijk is met glas.

Vrije creaties

Met zijn uitgebreide kennis van glastechniek ontdekte Michel een nieuwe creatieve dimensie: vrije kunst. Sinds 2012 verdiept hij zich in het vormgeven van unieke glascreaties, waarbij hij zowel traditionele als innovatieve technieken combineert.

Michel’s werk omvat een breed scala aan bewerkingsmethoden. Glas vervormen, snijden en slijpen vormen de basis, maar Michel beheerst ook ambachtelijke technieken zoals fusen en slumpen. “Bij fusen smelten verschillende lagen glas samen in een oven, terwijl slumpen het glas onder invloed van zijn eigen gewicht laat zakken”, legt Michel geduldig uit.

Experimenteren blijft een drijvende kracht achter zijn werk. “Wat ik vooral interessant vind, is het insluiten van lucht in een glasplaat. Zo ontstaan subtiele luchtbellen die het glas een speelse uitstraling geven.” Zijn uitdaging? Verschillende technieken en materialen combineren om telkens weer iets unieks te creëren. Michel bewijst dat glas niet alleen een materiaal is, maar een expressiemiddel waarmee kunst tot leven komt.

Fuse kunstwerk Michel van den Bosch hoog IMG 2715X 

 

IMG 2677X  IMG 2683X

 

Inspiratie

Door de drukte van zijn vak komt Michel de laatste jaren minder toe aan het maken van vrije kunst. Toch zijn er momenten waarop hij zich kan verliezen in experimenten. Na een lange werkdag duikt old five zoeteremeerhij achter in zijn werkplaats om te spelen met kleuren, vormen en technieken. “Dan is het gewoon proberen, combineren en ontdekken,” vertelt hij.

Zijn motto? “Denk nooit dat je niet creatief bent, maar ga gewoon doen, met vallen en opstaan.” Een filosofie die hij niet alleen uitdraagt, maar ook toepast in zijn werk. Naast zijn abstracte glaskunst heeft Michel ooit een bijzonder drieluik gemaakt van de ‘old five’ van Zoetermeer: de Meerpolder, de Watertoren, Molen de Hoop, Hofstede Meerzicht en de Nicolaaskerk, vereeuwigd in glas.

Exposities

Als voorzitter van Atelier 1819 speelt Michel een actieve rol in het kunstenaarscollectief van Zoetermeer, specifiek voor de wijken 18 en 19 in Rokkeveen. Dankzij deze gemeenschap krijgt Michel de kans om zijn werken te exposeren samen met andere lokale kunstenaars, waardoor kunst en samenwerking elkaar versterken. Een van Michel's grote werken siert de muur van Fysiotherapie MTC Zoetermeer aan de Hekbootkade. Ook stond ooit een indrukwekkend 3D-kunstwerk van zijn hand op de KunstRotonde in Rokkeveen, een bijzondere toevoeging aan de openbare kunst in Zoetermeer.

 Bosch kunstrotonde  Glaskunst Michel vd Bosch3

 

Voor meer informatie over Michel van den Bosch kun je de website van Bosch Glaskunst bekijken.  Ook kunt u de werkplaats van Michel zelf bezoeken of workshops bij hem volgen. Michel nomineert graag Reny Smit of Fleur van Waaij als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

Foto’s: Copyrights Michel van den Bosch

-advertenties-

-goede doel-