portret liselet2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Liselet van Gent.

Liselet van Gent: stemvormer en stembevrijder

Liselet van Gent werd geboren in Den Haag, groeide op in Capelle aan den IJssel en verhuisde op haar tiende naar Zoetermeer. Daar rondde ze haar basis- en middelbare school af. Muziek loopt als een rode draad door haar leven. Als zangeres, zangdocente, stemvormer, stembevrijder en dirigente helpt ze anderen hun stem te ontdekken en te ontwikkelen. Haar passie voor zang en haar veelzijdigheid maken haar een uniek persoon.

Muziek of theater

“Ik doe alles met zingen. Het begon al als kind”, vertelt Liselet enthousiast. Opgegroeid in de jaren zeventig, zong ze mee met de liedjes van Willem Wilmink en de 'Stratemaker op Zee Show', terwijl haar platenspeler eindeloos draaide. Naast zingen had ze een passie voor theater. Op het Wessel Gansfort College deed ze veel aan toneel en ze begon op haar zeventiende met zanglessen bij Charlotte van Koningsveld in Zoetermeer, vooral om haar spraak te verbeteren voor acteren. Hoewel ze werd toegelaten tot de toneelschool, koos Liselet uiteindelijk voor het conservatorium. “Dan leer ik tenminste een vak, dacht ik. Zo kan ik lesgeven én optreden”, zegt Liselet lachend.

Toen Liselet op haar achttiende het huis verliet, dacht ze voorgoed afscheid te nemen van Zoetermeer. “Hier kom ik nooit meer terug”, dacht Liselet destijds. Maar het leven liep anders. Tijdens en na haar conservatoriumtijd leerde ze van verschillende gerenommeerde docenten en in 1994 studeerde ze af als klassiek zangdocente aan het Rotterdams Conservatorium. Ze volgde zanglessen bij onder anderen: Marianne Blok, Marianne Dieleman en Wendela Bronsgeest en bleef zich ontwikkelen. “Ik leer nog steeds en hoop dat ook nog lang te blijven doen”, vertelt ze.

In 1998 keerde ze toch terug naar Zoetermeer, dit keer voorgoed. Met haar gezin vestigde ze zich in de stad die ooit haar verleden leek, en opende haar eigen zangstudio aan huis. “Ik voel me een echte Zoetermeerse”, zegt ze. “Er verandert veel, maar in mijn wijk heb je nog het gevoel dat je in het groen woont. Grote bomen, bloeiende planten en een uitzicht op het park: dat maakt het extra bijzonder.”

Creativiteit in de genen

Muziek en creativiteit zitten diep verweven in Liselets familie. Haar ooms aan moederskant waren cantor-organisten in de Bollenstreek, terwijl haar vader als stedenbouwkundige een talent had voor tekenen. Die artistieke aanleg gaf ze op haar beurt door aan haar zonen. “Ja, hier stroomt het wel door”, zegt ze. “De een is filmmaker geworden, de ander is planoloog en speelt piano voor zijn plezier.” Hoewel ze ooit als mezzosopraan optrad, ontdekte Liselet dat solozang haar niet gelukkig maakte. “Ik zing graag, maar vooral in een groep, met interactie en plezier. Dat vind ik leuk,” vertelt ze. Haar passie ligt in verbinding—met muziek en met mensen

Stemvorming

Al meer dan 25 jaar geeft Liselet van Gent met plezier zangles: individueel en aan duo’s. Tussen 1993 en 2002 was ze actief als docent stemvorming en zang bij de Vrije Akademie (de VAK) in Delft, waar ze ook betrokken was bij muzikale producties. Stemvorming draait om techniek, controle en het beter laten klinken van je stem. Ademhaling, klankvorming en articulatie spelen hierbij een grote rol.

“Je leert over adem, resonans, articulatie en zangkracht. Maar ook hoe je een tekst uitdrukt en betekenis geeft,” legt Liselet geduldig uit. “Zo blijft je stem gezond en krachtig.” Met haar jarenlange ervaring helpt ze leerlingen hun stem te ontwikkelen, met als doel niet alleen mooi zingen, maar ook met plezier en zelfvertrouwen muziek maken.

De vrijheid van zingen

Soms komt een ontdekking precies op het juiste moment. Voor Liselet was dat stembevrijding. “Een leerling vertelde me over Stembevrijding van Jan Kortie in Amsterdam, dus ik ging erheen. Die ervaring raakte me diep, en in 2011 besloot ik de opleiding ‘Ode an die Freude’ te volgen”, vertelt ze.

Stembevrijding draait om expressie en vrijheid: zingen zonder oordeel, zonder prestatiedruk. Geenzangeres Liselet methode, maar een manier om je stem te laten klinken zoals die is. Het gaat om spontaniteit en het uiten van wat er van binnen leeft, zonder beperkingen.

Voor Liselet kwam alles samen: de techniek en schoonheid van klassieke zang, gecombineerd met de kracht van vrije expressie. “Ik zing als ik blij ben, ik zing als ik mijn nood moet klagen. Het lucht op. Zingen overstijgt techniek, het gaat over leven. En zo zingen: dat wens ik iedereen toe”, zegt ze.

Dirigente met passie voor koorzang

Na het afronden van een tweejarige dirigentenopleiding in 2019 in Utrecht, zette Liselet een nieuwe stap in haar muzikale carrière. Sinds september 2020 is ze als opvolgster van Zoetermeerse Karin de Jonge, de vaste dirigente van het CKC-kamerkoor Vocapella, waar ze met haar energie en ervaring het koor naar nieuwe hoogten brengt. Naast Vocapella begeleidt Liselet sinds februari 2021 ook een vrouwenkoor in Delft. Met haar achtergrond in zang en stemvorming weet ze precies hoe ze koren inspireert en samenbrengt.

Zingen met vrijheid en verbinding

Sinds 1998 geeft Liselet in Zoetermeer zangles, stemvormings- en stembevrijdingslessen, aan individuele leerlingen en duo’s. In haar kleine zangstudio helpt ze mensen hun stem te ontdekken en vrij te laten klinken. Tijdens de covid-periode sloeg ze de handen ineen met Zoetermeerse zangeres Sandra van den Brand en boden ze samen zang- en ademcursussen aan, een manier om in moeilijke tijden muziek en ontspanning te brengen.

Maandelijks geeft Liselet bij het CKC een workshop Mantra zingen. “Mantra zingen is als yoga voor je stem”, legt ze uit. “Je adem, de stilte en het zingen doen ertoe. De kracht zit in de eenvoud: korte melodieën die steeds worden herhaald, waardoor het samen zingen een diepe meerwaarde krijgt.”

zomerkoor 2019Naast haar studio en workshops duikt ze soms op in Buurttuin De Zoete Aarde, waar ze met deelnemers het Lied van de Aarde zingt tussen de bloemen van de pluktuin. “We zingen van en voor de aarde”, rondt Liselet bijna zingend af. Liederen uit verschillende culturen, eenvoudig en herhalend als mantra’s, maar met een aardse kracht. Ze brengen de cyclus van de natuur tot leven: vruchtbaarheid, geboorte en afscheid, zoals het altijd gaat.

Op 12 juli 2025 is Liselet te zien met het CKC-kamerkoor Vocapella in de Oude Kerk. Ook komen er in juni drie workshops in het CKC aan, onder de naam Zomerzingcirkel, waar alles bij elkaar komt: adem en verstilling en meerstemmige liedjes. Voor Liselet is zingen meer dan muziek. Het is verbinden, voelen, leven en lol maken. Voor meer informatie over Liselet van Gent kun je haar website bekijken. Liselet nomineert graag Jannie van Maldegem als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Christ van Gestel en Liselet van Gent

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-