Zeventien Zoetermeerders kregen 25 april 2025, tijdens de Nationale Lintjesregen, een Koninklijke onderscheiding vanwege hun jarenlange vrijwillige en bijzondere inzet voor de samenleving. Burgemeester Michel Bezuijen verraste 15 stadsgenoten met een lintje in het Stadstheater.
Traditiegetrouw worden deze onderscheidingen uitgereikt op de dag voor Koningsdag. Ook traditiegetrouw worden de kandidaten onder allerlei smoesjes meegelokt naar het Stadstheater, om er daar achter te komen voor welke gelegenheid dit is. Bijzonder is wel dat twee mensen al geruime tijd op het podium zaten zonder te vermoeden dat zijzelf een lintje zouden krijgen. Hun echtgenoot was namelijk degene die het lintje zou krijgen, toch?
Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Namens Zijne Majesteit de Koning benoemde burgemeester Bezuijen vijftien Zoetermeerders tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén inwoner uit Zoetermeer ontving de onderscheiding in de gemeente Lansingerland en één inwoner, op dit moment aan de andere kant van de wereld, ontving een videoboodschap met het bijzondere nieuws.
De gedecoreerden
Al bijna 20 jaar zet Anton van den Berg zich in voor de Vereniging BOE4 (rasvereniging voor het hondenras ‘Bouvier des Flandres’). Als voorzitter, als organisator van lezingen en evenementen, als vertegenwoordiger van zijn vereniging bij landelijke bijeenkomsten over rashonden en door zijn bijdragen aan het clubblad. Daarnaast heeft hij bij de Wetenschapswinkel van de Wageningen University & Research een onderzoek naar het fokken van gezonde rashonden geïnitieerd en daar ook een bijdrage aan geleverd.
Sinds 1980 zet Jan Granneman zich in voor zijn geloofsgemeenschap. Binnen de Evangelische Gemeente Parousia vervulde hij uiteenlopende functies, waaronder oudste, penningmeester, secretaris en momenteel verhuurcoördinator en facilitair manager. Hij organiseerde jarenlang huwelijkscursussen, leidde jeugdgroepen en kampen en predikt tweemaal per jaar. Daarnaast geeft hij Bijbelstudies, begeleidt hij gemeenteleden in kwetsbare situaties en ondersteunt hij nieuwkomers. Zijn inzet reikt verder: hij droeg bij aan renovatieprojecten, werkte mee aan verduurzaming van de kerk en gaf akoestisch advies aan andere gemeenten. Burgemeester Bezuijen: “Hij zet zich in om te zorgen dat we elkaar horen en naar elkaar luisteren.”
Na Jan Granneman werd ook zijn echtgenote Coby naar voren geroepen. Burgemeester Bezuijen: “Samen sta je sterker dan alleen en dat bewijst dit echtpaar eens te meer”.
Al 44 jaar is Coby Granneman-Vos actief betrokken bij de Evangelische Gemeente Parousia. Ze vervulde diverse rollen, waaronder coördinator van de zondagschool en oprichter van de crèche voor baby’s en peuters. Vanaf 1994 leidde zij een jeugdgroep met wekelijkse bijeenkomsten en organiseerde het jaarlijkse jeugdkamp. Ook gaf zij Bijbelstudies en begeleidde nieuwe gelovigen. Vier jaar lang verzorgde zij de ‘marriage course’ voor tien stellen per jaar. Tot op heden is mevrouw Granneman-Vos actief bij het avondmaal, geeft zij Bijbelstudies voor jong en oud, en ondersteunt ze het facilitaire team.
Manon Loof is al jaren actief als vrijwilliger op verschillende terreinen. Bij de Brandwonden Stichting is zij al 24 jaar verantwoordelijk voor de jaarlijkse collecte in haar regio. Op de Prins Clausschool vervulde zij uiteenlopende rollen: hulpouder, bestuurslid van de overblijf en fotograaf. Bij de Scouting Ashanti-groep is zij teamleider, organisator van activiteiten en verantwoordelijk voor ledenwerving. Daarnaast is ze sinds 7 jaar voorzitter van vrouwenkoor Enjoy.
Henry van Maanen trommelt er al 45 jaar lustig op los. Sinds 1988 is Van Maanen actief als vrijwilliger bij de Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids in vele verschillende rollen. Zo organiseert hij al 36 jaar de jaarlijkse Taptoe, de muzikale afsluiting van Koningsdag, is hij het creatieve brein van het Melody Percussion Corps (MPC) en Harpe Davids Indoor Percussion (H!P) en neemt hij daarnaast sinds zes jaar het voorzitterschap voor zijn rekening. In deze functie heeft Henry van Maanen ook Harpe Davids Unlimited opgezet. Een muziekgroep voor mensen met een verstandelijke beperking.
Sinds zijn pensionering is Rinus van Pelt politievrijwilliger bij de eenheid Den Haag, waar hij als chauffeur en verkeersregelaar wekelijks actief is. Hij ondersteunt diverse politietaken, van transport tot evenementenbegeleiding. Zo zit hij achter het stuur van de lader met oplegger van het Mobiel Media Lab, dat wordt gebruikt om voorlichting te geven op scholen en rijdt hij ieder jaar met een politievoertuig mee met de Ooievaarsrun, een toertocht voor mensen met een verstandelijke handicap door Den Haag en het Westland. Daarnaast is hij vrijwilliger bij De Zonnebloem en UVV, waar hij als chauffeur kwetsbare mensen begeleidt en vervoert.
Marius den Riet is al ruim 10 jaar actief als vrijwillige beheerder van het kerkgebouw van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord. Hij zorgt, samen met zijn echtgenote, voor de coördinatie van alle activiteiten en diensten in het gebouw en is op vrijwel elk moment beschikbaar. Daarnaast was hij scriba, secretaris, van de Protestantse classis Zoetermeer (2006–2009), verantwoordelijk voor onder meer verslaglegging en administratieve taken. Ook was hij voorzitter van de taakgroep Pastoraat van de Wijkkerkenraad.
Ook zijn vrouw Janny den Riet–de Bruin is zeer actief als vrijwilliger en werd verrast met een onderscheiding. Sinds 2014 zet zij zich in als vrijwilliger bij de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord. Zij ondersteunt haar echtgenoot in het beheer van het kerkgebouw en coördineert al tien jaar lang de werkzaamheden in de keuken, inclusief catering bij concerten, ouderenactiviteiten en kerkdiensten. Ook is zij betrokken bij de voorbereiding van uitvaarten en zorgt zij ervoor dat de zondagsdiensten soepel verlopen. Tijdens de renovatie van de kerk (2012–2014) hielp zij actief mee met schilderwerkzaamheden.
In 1970 richtte Vincent Rombley honkbalvereniging The Arrows op, bestaande uit leden van Antilliaanse afkomst. Onder zijn begeleiding wist het heren honkbalteam Arrows I te promoveren. Daarna coachte hij het jongens honkbalteam van Honkbalvereniging The Birds naar het kampioenschap. In de periode 2001 – 2019 zette de heer Rombley zich in voor de Antilliaanse culturele vereniging Caribbean Lagoon. Als bestuurslid zorgde hij onder meer voor het verzamelen en verschepen van medische hulpmiddelen naar verzorgingshuizen op Aruba. Hij organiseerde jaarlijkse familiedagen voor in Nederland wonende Antillianen, Caribische evenementen en verwendagen voor jongeren uit minderbedeelde huishoudens in Rotterdam.
Piet Sinke is oprichter van de Zoetermeerse rolstoelvierdaagse, een evenement dat begon met 15 deelnemers en is uitgegroeid tot ruim 400. Hij organiseert dit al 18 jaar, van sponsorwerving tot overleg met hulpdiensten. Tot vorig jaar heeft Sinke, zelf 83 jaar, ouderen in de rolstoel geduwd. Afgelopen jaar heeft hij zich ingezet als verkeersregelaar. Inmiddels is hij bezig met het opzetten van een stichting, zodat dit evenement kan blijven voortbestaan als hij zelf niet meer in staat is om dit te organiseren.
Al 54 jaar lang zet Joop van der Vet zich vrijwillig in voor de Haaglandse Politie Sportvereniging. Hij gaf zwemles aan kinderen en politieagenten, organiseerde waterpolotrainingen en wedstrijden, regelde faciliteiten en sponsoring en fungeert als instructeur voor reddingszwemmen in zee. Daarnaast is hij actief als bestuurder binnen de vereniging. Sinds 2018 is hij ook vrijwilliger bij de Natuurtuin Zoetermeer, waar hij zich bezighoudt met onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien, maaien en het verzorgen van paden en sloten.
Decennialang is Maartje Visser-van der Plas al actief als vrijwilliger, onder meer op basisscholen (meer dan 34 jaar) waar ze onderwijsondersteuning bood. Zo was zij actief op de scholen van haar kinderen en kleinkinderen. Al 40 jaar zet zij zich in voor de Oostkerk, met onder andere ouderenbezoek en organisatie van kerkdiensten. Ze was ruim 20 jaar actief als collectecoördinator voor ReumaNederland en zette zich als remedial teacher vrijwillig in bij basisscholen.
Al 25 jaar is Lodi van der Weerden actief binnen de scoutingwereld, zowel bij De Vliegende Hollander als Scouting Pocahontas Zoetermeer, waar hij talloze functies vervulde, van teamleider tot groepsvoorzitter en penningmeester. Hij speelde een sleutelrol bij het opzetten van nieuwe groepen, de bouw van clubgebouwen en bestuurswerk. Daarnaast was hij dirigent en voorzitter van vocaal ensemble Che Passione (2015–2023) en richtte hij in 2023 het koor Melange Vocale op. Ook ondersteunt hij de landelijke Scouting Academy, niet alleen met vergaderen, maar door zelf de handen uit de mouwen te steken.
Al haar hele leven is Erica Wouterloot actief als vrijwilliger. Momenteel reist zij in haar elektrische rolstoel, samen met hulphond Mak, het hele land door om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Stichting Hulphond. Ze geeft demonstraties en lezingen, gastlessen op scholen en was acteur in de laatste film van de Postcodeloterij. Daarnaast is zij sinds de oprichting in 2017 lid en vicevoorzitter van de Toegankelijkheidsraad in Zoetermeer. Ook de Doopsgezinde Gemeente kan op mevrouw Wouterloot rekenen bij de organisatie van gastpredikanten en het gemeenteweekend, de redactie van het kerkblad en de muzikale omlijsting van kerkdiensten.
Burgemeester Bezuijen vond het jammer dat er geen lintjes zijn voor honden, anders had hulphond Mak, die de show stal op het podium, er zeker één gekregen.
Al 58 jaar is Simon de Waard actief als FNV-kaderlid en heeft hij al duizenden leden geholpen met vragen over werk en inkomen. Daarnaast ondersteunt hij sinds 31 jaar burgers bij belastingaangiften en leidde hij nieuwe invullers op. Bij VluchtelingenWerk helpt hij statushouders bij financiële zaken en beoordeelt hij vluchtverhalen. De heer De Waard schrijft en verbetert Wikipedia-artikelen, met name rond het thema schepen en scheepvaart. Daarnaast heeft hij met meer dan 22.000 zelfgemaakte foto's bijgedragen aan de beeldbibliotheek Wikimedia Common. Ook is hij al 23 jaar actief voor het behoud van het varend erfgoed en is hij in het vaarseizoen schipper op een open rondvaartboot in Zoeterwoude en omgeving. Namens Zijne Majesteit de Koning benoemde burgemeester Bezuijen een Zoetermeerder tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Namens Zijne Majesteit de Koning benoemde burgemeester Jules Bijl van buurgemeente Lansingerland een inwoner van Zoetermeer tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Al meer dan 26 jaar is mevrouw Luijken-van Beekum het gezicht en de stem van het Jeugdfestival Berkel en Rodenrijs. Ze zorgde samen met haar team voor de draaiboeken, bedacht spellen en verzamelde materialen. Ook hielp zij bij de werving van sponsoren. Naast lid van het bestuur is zij ook een aantal jaar voorzitter van de stichting geweest. Zij staat ieder jaar weer klaar om van het Jeugdfestival een feestje te maken voor alle kinderen en de vrijwilligers.
Mevrouw van Santvoord is op dit moment in Japan en ontving in de ochtend een videoboodschap van de burgemeester met haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding wordt binnenkort persoonlijk aan haar uitgereikt. Twaalf jaar lang zette mevrouw Van Santvoord zich in voor de zorg van chronisch zieke kinderen bij Villa Expert Care. Later werkte zij als gastvrouw op de SEH van het HagaZiekenhuis en sinds 2023 is zij actief bij kringloopwinkel Het Goed. Hier combineert zij winkelwerk met de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Foto's: Leon Koppenol