Het omgevingsprogramma voor de nieuwe stadswijk Entree is definitief. Deze week hebben zowel gemeenteraad als college goedkeuring gegeven aan de spelregels om een levendige en groene stadswijk te bouwen. Entree wordt een nieuwe wijk met ongeveer 7000 woningen waar Zoetermeer trots op mag zijn.
Nu de kaders voor bouwen in Entree vastliggen is het moment aangebroken dat de verschillende eigenaren in Entree met hun bouwplannen kunnen komen. De verwachting is dat dit in 2026 als eerste zal gebeuren voor een van de braakliggende kavels aan de Boerhaavelaan en voor het te slopen pand aan het Bredewater 26. Deze plannen worden vervolgens met de bewoners van de aangrenzende buurten in Driemanspolder en Meerzicht besproken.
Wethouder Jan Iedema is blij dat de realisatie van Entree weer een stap dichterbij is: “Iedereen vraagt zich af waarom het zo lang duurt voordat er gebouwd wordt in Entree. De bouw van Terra Nova is gelukkig bezig, en daar zijn na de zomervakantie volop bouwactiviteiten te zien. Voor de andere locaties in Entree heb ik er vertrouwen in dat de eigenaren nu snel met hun bouwplannen gaan komen. De eerste bewoners zouden in 2028 in de Entree kunnen wonen!”
Spelregels
De spelregels zijn vastgelegd in de documenten die bij het omgevingsprogramma horen, zoals de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan. Ze bevatten de uitgangspunten voor de gebouwen, programma, mobiliteit, openbare ruimte en duurzaamheid. De gemeente is al lang bezig met de plannen voor Entree. In 2022 kwamen er veel reacties (zienswijzen) op het ontwerp bestemmingsplan. In de plannen stond toen nog veel ruimte voor kantoren, terwijl de markt voor bedrijfsruimte steeds kleiner werd.
Vervolgens werden de plannen aangepast en verwerkt in onder meer het omgevingsprogramma. Inwoners konden hierop in het voorjaar van 2025 reageren.
Investeringen
Tegelijk met het omgevingsprogramma is ook de herziene businesscase voor Entree vastgesteld. Dit ‘huishoudboekje’ is de financiële vertaling van de plannen en bevat de totale kosten en opbrengsten. De gemeente investeert zelf 54 miljoen euro in Entree, grotendeels bestemd voor de inrichting van de nieuwe stadsstraat Afrikaweg en een aantrekkelijke openbare ruimte. De inschatting is dat marktpartijen minimaal 2 miljard euro zullen investeren.
Netcongestie
Een probleem wat de laatste tijd speelt, is de drukte op het elektriciteitsnet. Grootverbruikers kunnen niet zomaar een nieuwe aansluiting krijgen, maar voor kleingebruikers zoals woning is nog wel plaats genoeg op het net. Jan Iedema: “De woningen kunnen aangesloten worden, maar de nieuwe wijk heeft natuurlijk ook voorzieningen nodig zoals scholen, zorg en bijvoorbeeld een supermarkt. Dat zijn grootverbruikers die op dit moment niet makkelijk een aansluiting krijgen.”
De gemeente is al wel hard bezig om te kijken hoe dit probleem opgelost kan worden. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het combineren van een kleingebruik aansluiting met een accu, zodat pieken in het gebruik zelf opgevangen kunnen worden.
Iedema: “Ook een mogelijkheid is om bij sloop van een gebouw de meterkast, en dus de aansluiting, te behouden. Die hoeft dan niet opnieuw aangevraagd te worden, maar loopt door.”
Foto: Luchtimpressie Entree copyright BURA