vegan2De Zoetermeerse Bernadet van Riemsdijk (29), een vrolijke moeder van twee kids, is net haar eigen vegan taarten- en koekjesbakkerij Aloha begonnen. Uniek in de stad. “Superlekkere en mooie taarten en koekjes zonder dierlijke grondstoffen, daar sta ik met Aloha voor. Want vegan is ook gewoon heel lekker!”

Vegan: wat?

Vegan staat voor veganistisch. Veganisten eten en gebruiken geen producten van dierlijke oorsprong. Vlees noch vis, eieren noch melk, geen schoenen van leer, geen truien van wol. We mochten een aantal van Aloha’s heerlijkheden proeven en waren weg van de brownies met cookies als bodem: deze cookie-brownies zijn de specialiteit van Bernadet. Lekker zoet, goede chocoladesmaak, en haast niet te geloven dat hier geen eieren in zitten. Die gebruiken veganisten immers niet. In plaats daarvan gebruikt ze vaak  lijnzaadmeel. Dat is gewoon bij grotere supermarkten te koop.

 

Hawaii: een droom

Bernadet werkt al vijf jaar bij de Bodyshop (cosmetica) in Zoetermeer. Dit bedrijf verkoopt veel veganistische producten en test de producten niet op dieren. Toen Bernadet onlangs haar jubileum vierde, trakteerde ze de klanten op haar veganistische cupcakes. En nu is ze dan begonnen met haar eigen Vegan Bakery Aloha. De naam heeft te maken met Hawaii, het prachtige eiland dat ze een paar jaar geleden bezocht. Ze heeft de reis als een droom ervaren. Ze legt uit: “Aloha betekent liefde. Liefde voor de dieren, voor de mensen, voor de natuur, voor de planeet. Ik wil vegan niet tot iets zwaars maken. Ik wil er geen cultus van maken. Wij maken gewoon lekkere producten en met de manier waarop wij dat doen, willen we ons steentje bijdragen aan een mooiere maatschappij.” Bernadet probeert ook nog zoveel mogelijk Fairtrade (eerlijke handel, waarbij de boeren een goede prijs krijgen voor hun producten) spullen te gebruiken.

 

vegan copyBarbie

Het begon allemaal als een hobby. Toen de Zoetermeerse nog een kleine meid was, stond ze voor haar barbies al koekjes te bakken met water, cacaopoeder en melk. Haar moeder was geen bakster, ze heeft het zichzelf geleerd. Al vroeg begon ze met het bakken van taarten voor nichtjes, neefjes, verdere familieleden en vrienden. De ene creatie was nog mooier dan de andere en ze oogstte dan ook veel bewondering. Ze maakte een jungletaart voor haar neefje en tal van themataarten met kleurige fondant en marsepein. Bernadet houdt van felle kleurtjes, en probeert de kleurstoffen ook zoveel mogelijk op natuurlijke basis te gebruiken.  Ze doet inspiratie op bij Instagram en Pinterest en bij films en series, maar verzint steeds haar eigen uitwerkingen en recepten. Ze maakte een zogenaamde ‘groom’s cake’, een bruidegomstaart, gebaseerd op een fles Belgisch bier (Chouffe). Sinds 2014 heeft ze ook betaalde opdrachten. Zo maakte ze een prachtige octopustaart gebaseerd op een geboortekaartje. Naast de taarten bedenkt ze ook veel variaties op cupcakes en bedenkt ze recepten voor zoete koeken. “Sinds Bernadet bezig is met de bakkerij, ben ik al tien kilo aangekomen. Ik moet alles proeven,” lacht haar man. Vanaf januari bakt ze uitsluitend nog vegan.

 

Dorpsstraat en Stadshart

vegan cupcakesDe droom gold niet alleen Hawaii, maar ook het openen van een eigen zaak in Zoetermeer. De ondernemende Bernadet ziet een zaak in de Dorpsstraat wel zitten. “Maar eerst, zolang mijn kinderen nog klein zijn, blijf ik van huis uit werken. Hopelijk is de volgende stap een huis met een grotere keuken.” De website van het startende bedrijf, www.alohacakes.nl is makkelijk in het gebruik. Er kan via deze site besteld worden en er staan aantrekkelijke foto’s van Bernadet’s taarten en koekjes op.  Een basistaart bekleed met marsepein en fondant kost 28 euro voor zeven personen. Een cupcake met een toef kost 2,50 euro. Prijzen voor bijzondere taarten worden in overleg bepaald. “Helaas kunnen we nog niet thuis bezorgen. We maken een uitzondering voor bruidstaarten. Wel denken we na over de aanschaf van een elektrische bakfiets.” Ook is Bernadet bezig met het benaderen van horecazaken in het Stadshart, die qua ideeën bij Aloha passen. Graag wil zij haar taarten, cupcakes en brownies aan de horeca gaan leveren. Haar droom is echter groter dan Zoetermeer: ze hoopt uiteindelijk tot een kleine keten in Nederland te komen.

 

Kalfjes

Het veganisme groeit in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme groeit het aantal veganisten zelfs ‘sterk’. Er zijn er nu zo’n 100.000, terwijl dat er vorig jaar nog 82.000 waren. Waarom veganisme zo snel groeit? Debby van Velzen van de vereniging vertelt: “Steeds meer mensen realiseren zich dat we geen dieren hoeven te gebruiken om prettig en gezond te leven.  Naast meer en beter toegankelijke informatie op internet, in documentaires en in boeken zorgt het toenemende aanbod aan vegan restaurants en plantaardige producten ervoor dat veganisme steeds laagdrempeliger wordt.” Waarom is Bernadet met haar gezin eigenlijk veganist geworden? Zij licht toe: “In de eerste plaats vind ik het gebruik van vlees, vis enzovoorts zielig voor de dieren. Dieren worden als product gezien, terwijl het gewoon levende wezens zijn. Voor mijn zoontje Alex heb ik een half jaar borstvoeding gekolfd. Ik vind borstvoeding heel belangrijk. Het idee dat een kalfje wordt weggehaald bij de moeder, en dat vervolgens haar uiers rauw worden van het vele melken voor de industrie, vind ik verschrikkelijk. Ook ben ik geschokt door de misstanden in slachthuizen. Ten tweede geef ik om de planeet: die wil ik goed achterlaten voor mijn kinderen. De productie van vlees is niet milieuvriendelijk.” Het gezin drinkt sojamelk en rijstemelk en leeft zeker niet alleen op wortels en sla, maar geniet ook van de grote diversiteit aan plantaardige vleesvervangers die inmiddels te koop is bij de gewone supermarkt op de hoek. “Wij koken zoals wij koken, wij eten gewoon lekker en experimenteren veel,” aldus Bernadet. Ze hopen eens naar Berlijn te gaan: de hotspot voor veganisten in heel Europa, met tal van vegan restaurantjes en cafees.

Speciaal voor de lezers van Zoetermeer Actief geeft Bernadet hieronder een van haar favoriete recepten prijs.

Tekst Christa van der Hoff

Aloha Vegan Chocolate Chip Cookies

Ingredienten:

115 gram plantaardige boter (Wajang)

200 gram kristalsuiker

210 gram lichte basterdsuiker

5 gram zout

2 tl vanille extract

25 gram lijnzaadmeel (onder meer bij AH XL te koop)

120 ml warm water

450 gram bloem

10 gram baksoda

500 gram pure chocolade (liefst vegan, zonder melk. Te koop bij grotere supermarkten)

 

Oven voorverwarmen op 175 graden

1.Meng het lijnzaadmeel met het warme water en laat dit 5 minuten staan

2. Meng in een kom de boter en beide suikers tot een luchtig, glad mengsel

3. Voeg vanille toe aan je verdikte lijnzaadmeel en meng. Vervolgend voeg je dit toe aan je boter/suikermengsel en mix.

4. Zeef de bloem, baksoda en zout door elkaar en voeg dit in 1 keer toe aan je mix. Meng het goed samen.

5. Voeg de chocola in stukjes toe en meng alles even door elkaar.

6. Maak bollen op een bakplaat met bakpapier, zorg dat er ongeveer 4 cm tussen de bollen zit.

7. Druk de bollen licht plat en bak ze in een voorverwarmde oven in ongeveer 15 min goudbruin.

-advertenties-

-goede doel-