Wilt u nu écht weten hoe het zit met het beleg en ontzet van Leiden op 3 oktober? Vandaag is het 444 jaar geleden dat de Geuzenvloot via Zoetermeer het bezette Leiden wist te bereiken, een belangrijk punt in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje.
Wie was eigenlijk de leider van deze Geuzenvloot? En hoe kreeg hij het voor elkaar om het zwaar bewaakte Leiden te bevrijden? Het verhaal komt tot leven in de publicatie ‘Zoetermeer en Zegwaart tijdens het beleg en ontzet van Leiden’, geschreven door Geert Konert.
Het boek beschrijft de strijd in 1574, uitmondend in de Slag bij Zoetermeer en het ontzet van Leiden. Daarnaast heeft de auteur de 16e-eeuwse archiefbronnen gebruikt om de enorme verwoestingen in kaart te brengen. Niet alleen de kerk van Zoetermeer werd geplunderd maar ook vele huizen gingen in vlammen op en dorpelingen stierven of werden van huis en haard verdreven. Het boek is rijk voorzien van illustraties en situatiekaarten.
Ontzet van Leiden
Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog vochten de Spaanse en Oranjegezinde troepen regelmatig in de provincie Holland. In 1573-1574 legden de Spaanse troepen een cordon om het strategisch gelegen Leiden. De dorpelingen in de omgeving hadden te lijden van deze legers, veelal bestaande uit huurlingen. Om Leiden te ontzetten besloot men de dijken te doorsteken. Het land lag onder water, Geuzen en Spanjaarden leverden slag bij de Zoetermeerse Voorweg, veel huizen werden in brand gestoken en sluizen en watermolens verwoest. Leiden werd ontzet, maar het duurde vele jaren voordat de schade was hersteld.
Bestellen
U kunt het boek ‘Zoetermeer en Zegwaart tijdens het beleg en ontzet van Leiden’ bestellen via de site van het Historisch Genootschap: www.oudsoetermeer.nl/shop/product/39/zoetermeer_en_zegwaart_tijdens_het_beleg_en_ontzet_van_leiden