De Hartstichting heeft de ambitie om van heel Nederland een hartveilige zone te maken, zodat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s.
Meer dan een derde (34 %) van de Nederlanders weet niet waar de dichtstbijzijnde AED (reanimatieapparaat) in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die AED bereikbaar is en niet achter een gesloten (kantoor)deur of winkelpand hangt. De eerste 6 minuten zijn cruciaal bij een reanimatie voor de beste overlevingskansen. De overlevingskans na reanimatie met een schokbaar hartritme binnen 6 minuten met gebruik van een AED is 50-70%. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, daalt de overlevingskans met 10%.
Weet jij waar de dichtstbijzijnde AED hangt?
Je kunt de AED’s bij jou in de buurt opzoeken op de website van het Rode Kruis, hier worden alle geregistreerde AED’s getoond. Ook is snel te zien of de AED direct bereikbaar is of niet. aed.rodekruis.nl
Maar u kunt ook de Rode Kruis app downloaden, deze geeft direct de beschikbare AED’s in de buurt weer en geeft bovendien nog handige EHBO informatie.
BuurtAED
De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om samen een AED aan te schaffen. Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een BuurtAED te kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt.