opening BuurtAED copyZorgwethouder Ingeborg ter Laak heeft donderdag 13 december de BuurtAED op de Florazoom/Zilverberkzoom in Rokkeveen geopend door de pincode in te voeren. De buurt heeft meegedaan aan het initiatief van de Hartstichting om een BuurtAED aan te schaffen.

Bij BuurtAED zamel je in 30 dagen geld in voor een AED + buitenkast. Samen met de buurtbewoners is het benodigde bedrag van €1660 opgehaald. Na een oproep in de buurtwatchgroep en wat flyeren in de buurt was het bedrag binnen 14 dagen bij elkaar, aldus Edwin van Pelt, initiatiefnemer achter de aanschaf . De AED is 24 uur per dag bereikbaar en hangt nu in het netwerk van openbare AED’s.

“Dit soort buurtgedragen initiatieven zien wij graag”, legt wethouder ter Laak uit. “Er zijn in Zoetermeer nog plekken waar de dekking niet optimaal is. De gemeente Zoetermeer heeft juist om die reden onlangs besloten een bijdrage tot €150 voor de aanschaf van een AED te verstrekken. Het gaat dan wel om de wijken waar er nog niet zoveel hangen.”

“Maar”, zo vervolgt wethouder ter Laak ook, “het gaat niet alleen om de AED, maar ook om voldoende burgerhulpverleners.” Edwin ondersteunt dit. Vanuit zijn bedrijf Sport Opleiding Zoetermeer heeft hij al 12 buurtbewoners reanimatievaardigheden bijgebracht. Zo zijn er in één straat 20 burgerhulpverleners en een AED onder handbereik: “Dat vergroot de overlevingskans bij een hartritmestoornis aanzienlijk!”, aldus Erwin.


Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-