20190108 4067“Zoetermeer moet inzetten om betaalbare woningen te bouwen voor onze kinderen. Het is op dit moment een ramp voor ze om woonruimte te vinden”, aldus burgemeester Aptroot in zijn nieuwjaarstoespraak. Zoetermeer kent veel te weinig, kleine, betaalbare starterswoningen, volgens onze burgemeester.

Aptroot: “Door woningbouw en het vasthouden van de jongeren in Zoetermeer kan de gemeente zelfs in inwonersaantal uitbreiden en geen zogeheten krimpgemeente worden. Met voldoende inwoners blijft ook ons eigen Lange Landziekenhuis.” De gemeente heeft plannen om ongeveer 10 tot 15.000 nieuwe huizen en appartementen te gaan bouwen. In het gebied tussen de Mandelabrug en Centrum West moet een nieuwe woonwijk komen met zo’n 4500 woningen. Niet alleen voor starters maar ook voor het middensegment, tussen de goedkope huur en dure vrije sector. “Veel mensen zitten ‘vast’ omdat doorstromen naar een andere woning niet lukt.” De komende maanden wordt de inspraakprocedure voor de eerste bouwplannen afgerond.

De nieuwjaarsbijeenkomst in het Stadstheater werd druk bezocht. Ook waren er drie oud-burgemeesters van Zoetermeer aanwezig, de heren Waaijer, Van Leeuwen en Wegstapel. Ook de commissaris van de Koning, de heer Smit was aanwezig. De burgemeester kwam op een bijzondere manier het podium op. Tijdens een act van circus Nevermind en Cadenza Clash kwam hij met een soort schommel vanuit de nok van het Stadstheater naar beneden.

20190108 3983  20190108 3994 

Vuurwerkvrij

Afgelopen jaarwisseling had de gemeente vier natuurgebieden aangewezen als vuurwerkvrije zones. Aptroot: ”het valt nooit helemaal te voorkomen dar er wordt geknald maar deze zones wierpen wel hun vruchten af. Vijf mensen moesten in Zoetermeer worden behandeld aan verwondingen door zwaar, deels illegaal vuurwerk. Ik ben dan ook voorstander dat het rijk het knalvuurwerk en vuurpijlen gaat verbieden en alleen siervuurwerk gaat toestaan.” Dit statement werd door de zaal onthaald door een applaus.

20190108 4073  20190108 4080 

Ook ging de burgemeester nog in op de criminaliteit in de gemeente. “De cijfers laten zien dat de criminaliteit in Zoetermeer afneemt. Wij doen er alles aan om overlast en fout gedrag te voorkomen. Als het gebeurt wordt er stevig opgetreden, daarvoor trek ik alles uit de kast en kan ik gelukkig op de steun van de gemeenteraad rekenen”, aldus Aptroot. “Zoetermeer is een stad om te koesteren en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit zo blijft.”

Na de toespraak was er nog een muzikaal gedeelte waar talenten van Zoetermeer zich een aantal maanden geleden voor in konden schrijven. De meeste muzikale acts werden ondersteunt door het live Orkest Collectief. Zo was er een uitvoering van 'Mr. Bojangles' door Ruud Lockefeir en zong Priscilla Boutier het nummer 'Samen Zijn. De avond werd afgesloten door Het Orkest Collectief met het nummer 'Gold' van Abba.

 

Tekst: Joyce van Loon

Foto's: Mark en Rita Neijssel

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-