stembureau bordDe verkiezingen van de Provinciale staten zijn op 20 maart. Er zijn 17 partijen die hier aan deelnemen. Maar voor wie moet je kiezen en waarom? Wij zetten het even voor jou op een rij.

De Provinciale statenverkiezingen zijn elke vier jaar. Niet alleen de leden voor de Provinciale staten worden worden dan gekozen, maar ook de leden van de kiescolleges in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. 

Ook de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van de waterschappen worden dan gekozen. Er zijn in Nederland 12 provincies en in Zuid-Holland heeft de Provinciale staten 55 zetels. Dit is het maximaal aantal zetels voor een provincie.  

 

Wat doen de leden van de Provinciale staten?

Deze leden controleren het dagelijks bestuur van de provincie, de gedeputeerde staten. De negen leden van dit dagelijks bestuur worden gekozen door de Provinciale staten. Ook kiezen de leden van de Provinciale staten de leden van de eerste kamer en de verkiesbare leden van de waterschappen.

.

17 partijen

Op 20 maart kan er gekozen worden uit 17 partijen. Naast grote landelijke partijen zijn er ook minder bekende partijen die deelnemen, zoals Nida, Code Oranje, Jesus leeft en LPZH. Om te helpen je stem te bepalen zijn er de volgende sites beschikbaar:

zuid-holland.stemwijzer.nl

home.kieskompas.nl

 

Een overzicht van de lijsttrekkers van de komende verkiezingen

 

-advertenties-

-goede doel-