Logo Groen gedachtBij 'duurzaam groen' denken we aan het grote groen: in Zoetermeer Westerpark, Noord-Aa (Zoetermeerse Plas met het Prielenbos), Buytenpark, de Benthuizerplas/Noordhovenseplas en het Binnenpark. Die grote groengebieden komen in deze column vast nog een keer aan bod.

Dichter bij huis kun je ook genieten van duurzaam groen, maar dan in het klein: als tenminste de voortuintjes in de eigen straat of buurt groen zijn en blijven. In totale oppervlakte steken particuliere tuinen het grote groen naar de kroon.

Verstening als misverstand

Wie vaak in de Zoetermeerse wijken rondwandelt, zal het niet ontgaan: het merendeel van de voortuintjes is hopeloos versteend. Noem het: verstening als misverstand. Misverstand is dat mensen menen, dat een groene tuin veel onderhoud vergt en een stenen tuin niet. Om dat uit de weg te ruimen een paar foto's van een kleine voortuin in verschillende seizoenen.

19329 1089942871022370 2227182083956450420 n copy  IMG 0496
 Duurzaam groen: esdoorn in vroege lentetooi  (Foto: Bert Dekkers) Het zelfde tuintje in herfsttooi (Foto: Bert Dekkers)

De eerste van een esdoorn in lentetooi; het is bijna weer zo ver, gelukkig! Het onderhoud van dit stukje duurzaam groen beslaat, over het hele jaar gerekend, nog geen 20 uur. Minder dan je nodig hebt om een zelfde oppervlakte vrij van onkruid en mos te houden. Los nog van de verzakkingen die regelmatig gerepareerd moeten worden. En zie, wat je er voor terug krijgt! Met een beetje oog voor een juiste beplanting ziet zo'n groen postzegeltje er jaarrond aantrekkelijk uit.

Sociaal tuinieren als oplossing

In de oudere wijken van Zoetermeer, zoals Seghwaert, is het tuinonderhoud bij kwetsbare senioren wel een uitdaging aan het worden. Hun leven lang hebben ze hun eigen tuintje bijgehouden, maar nu kunnen zij dat niet meer naar behoren. Soms beschikken ze niet meer over eigen contacten om hierbij te assisteren. Zij zijn makkelijk slachtoffer van het advies: 'dan moet je het maar in stenen gooien!' Voor deze senioren is 'sociaal tuinieren' wellicht een oplossing. Eén of meer vrijwilligers vanuit 'Handje helpen?' komen de klus klaren en laten duurzaam groen achter. De spelregels zijn simpel: indicatie via zorgprofessionals en in het bezit van de Zoetermeerpas. 

 

'Operatie Steenbreek' en sociaal tuinieren

Met sociaal tuinieren kun je een goede bijdrage leveren aan het terugdringen van de verstening van particuliere tuinen. Op dit gebied is landelijk 'Operatie Steenbreek' actief. Vorig jaar deed ook  Zoetermeer mee: op 22 april kon je op de Duursamenmarkt een tegel voor een plantje inwisselen. Dit jaar lijkt de gemeente niet uit op een vervolg. Dit terwijl andere gemeenten juist veel verder gaan. Nijmegen, als voorbeeld, zet subsidieadviseurs in. Zij ondersteunen bewoners bij het ontstenen van de tuin, het afkoppelen van een regenpijp en voor het aanleggen van een geveltuin of een groendak (Twitter 20 februari 2019).

 

'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Bert Dekkers, trekker van Groen Erfgoed Zoetermeer.

Reacties en suggesties graag richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-