20190318 6247Museum De Voorde, het vroegere Stadsmuseum Zoetermeer, krijgt een Open Depot waar bezoekers een deel van de collectie kunnen zien die niet in een tentoonstelling staat. Het Open Depot showt in open stellingkasten zeer herkenbare objecten uit het huishouden van pakweg een halve eeuw geleden.

Het Open Depot vind je aan de kant van de Markt, waar ook de ingang van het museum zal komen. Door de grote ramen is van buitenaf al veel te zien, wat de bezoekers uitnodigt om binnen verder te komen kijken. De medewerkers van het museum zijn op dit moment nog druk bezig om alles in te richten, het museum zal in het weekend van 13 en 14 april openen met een openingsfestival.

"Het zijn allemaal heel herkenbare en kleurrijke objecten", vertelt Jorinde Beijerling van De Voorde, "we hopen dat mensen dingen herkennen en er samen over praten!" Museum De Voorde wordt geen museum waar je in stilte voorbij vitrines loopt, het is juist de bedoeling om reactie op te roepen, aldus Jorinde. "Het museum is heel interactief opgezet. Een gids zal ook steeds contact zoeken met de mensen die hij rondleidt, vragen stellen en reacties uitlokken. Ook in de expositie zelf zijn veel interactieve dingen waar bezoekers zelf aan mee kunnen doen. Op de eerste verdieping komt bijvoorbeeld een dialoogplein, waar mensen kunnen reageren op stellingen."

20190318 6245 copy  20190318 6250 copy  20190318 6251 copy 

Tentoonstelling over generaties

20190318 6239‘Dit zijn wij!’ gaat over zes generaties en alles wat zij delen. In de tentoonstelling ontdek je wat de Babyboomers gemeen hebben met de Millennials en waarom de Stille generatie helemaal niet zo stil is. Je ziet iconen van alle generaties, van het Tientje van Lieftinck tot het korset van Anita Doth uit de videoclip ‘No Limit’. Je speelt retrogames op een ouderwetse Arcademachine en ontdekt wat de crisis te maken heeft met Flippo's. Op de 2e verdieping ontdek je in de tentoonstelling ‘… en wie ben jij?’ op een vrolijke manier hoe je identiteit wordt gevormd.

 

Nieuw museumconcept

Museum De Voorde is een nieuw museum, voortkomend uit het Stadsmuseum Zoetermeer. Het is opgericht in 2018, in een tijd waarin steeds meer mensen op zoek zijn naar zichzelf en hun identiteit. Het museum wil bijdragen aan acceptatie en onderling begrip door mensen te laten zien dat we allemaal anders zijn, maar ook veel overeenkomsten hebben. Het museum biedt activiteiten rondom actuele thema’s, alsmede tentoonstellingen met als basis de collectie Populair Design vanaf de jaren ’50 tot nu. Bezoekers ontdekken de verhalen achter de objecten en kunnen hierover in gesprek gaan met familie, vrienden en collega’s. 

-advertenties-

-goede doel-