20161231 96607Het duurt nog even, maar voor je het weet is het zover: knallend vuurwerk met oud en nieuw. Het college van burgemeester en wethouders wijst voor de komende jaarwisseling 8 vuurwerkvrije zones in de stad aan. Inwoners kunnen aangeven welke gebieden zij vuurwerkvrij willen zien.

Vorig jaar werden vier natuurgebieden aangewezen als vuurwerkvrije zone, dit jaar kunnen inwoners locaties in hun buurt voorstellen. Van 15 juli tot en met 15 september kunnen inwoners via Doemee.zoetermeer.nl een voorstel doen voor een locatie.

 

Burgemeester Aptroot: “Ik vind het belangrijk dat oud & nieuw een gezellig en vooral veilig feest is in de stad. Ook voor mensen die overlast ervaren van vuurwerk. Vuurwerkvrije zones dragen bij aan een veilig Zoetermeer voor iedereen.” De verwachting is dat er maximaal acht vuurwerkvrije zones benoemd worden. Dit om de handhaving van deze plekken zo goed mogelijk te kunnen garanderen. Eén van deze zones is in ieder geval rond de Markt, omdat daar weer het vuurwerkfestival zal worden gehouden. De andere zones moeten nog bepaald worden, dit zijn niet per definitie de natuurgebieden van vorig jaar.
Uit de aangemelde locaties maakt de burgemeester een keuze. De locaties worden beoordeeld op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.

 

Tijdens jaarwisseling

Als de vuurwerkvrije zones bepaald zijn, plaatst de gemeente borden met daarop de aanduiding ‘vuurwerkvrije zone’. Deze zones worden gehandhaafd van 31 december 2019 van 18.00 tot 1 januari 2020 tot 2.00 uur. Dit is de periode dat er landelijk vuurwerk afgestoken mag worden.

Liever nog zou de burgemeester een verbod zien op al het knalvuurwerk, dat de meeste overlast veroorzaakt. Aptroot: "Het gewone siervuurwerk is geen probleem, maar het knalvuurwerk veroorzaakt heel veel problemen. Ik heb hier al met andere burgemeesters en minister Grapperhaus gesproken. Maar zolang er geen landelijk verbod hierop komt gaan we de overlast tegen met deze vuurwerkvrije zones".

-advertenties-

-goede doel-