Smakelijk smikkelen uit eigen tuin afbeeldingHerkenbaar? Strijd aan tafel, omdat er geen groente gegeten wordt? Kern Kinderopvang heeft een speciaal programma om kinderen te leren om het gezonde deel van de maaltijd ook te lusten. Smakelijke Moestuinen heet het. De eerste oogst is binnen.

“Bij Kern Kinderopvang staat gezondheid van kinderen hoog in het vaandel”, zegt Vivien de Koning, gecertificeerd coach Gezonde Kinderopvang van Kern. “Veel kinderen houden niet van groente. Dat is jammer, het is vaak een kwestie van leren eten. Kern zocht naar een manier om daarin een bijdrage te leveren. Ze bedachten het programma Smakelijk Moestuinen: veel van de kinderdagverblijven in Zoetermeer hebben sinds twee maanden een eigen moestuin.

Zestien soorten
“Een peuter heeft gemiddeld 75 gram groente per dag nodig”, vertelt Vivien. “Daarom past dit programma goed bij kinderdagverblijven.” Wat houdt Smakelijke Moestuinen in? De kinderdagverblijven hebben moestuinen waarin ze zestien soorten groenten kunnen kweken. Ze laten de kinderen zien hoe de groenten groeien en na het oogsten proeven ze met elkaar. Inmiddels is de eerste oogst binnen. “De komkommers en aardbeien zijn als eerste rijp geworden”, vertelt Vivien enthousiast. “De kinderen hebben de oogst smakelijk opgegeten.”

Groentediploma
Naast de moestuin ontdekken kinderen ook op andere manieren meer over groenten. “Ze kleuren en knutselen met groenten”, zegt Vivien “Ook hebben we gesprekjes over groenten en de kinderen behalen een groentediploma. Zo maken we groenten lekker én leuk voor peuters.”

-advertenties-

-goede doel-