bus infobordHet openbaar vervoer in de regio Haaglanden zal gaan veranderen. Het busvervoer werd tot nu toe verzorgd door Connexion, maar zal vanaf 25 augustus worden uitgevoerd door EBS, de dienstregeling verandert ook per deze datum.

Het openbaar vervoer in Nederland is opgesplitst in regio's en die regio's hebben contracten met vervoersmaatschappijen die het busvervoer verzorgen. De openbaar vervoer concessie Haaglanden loopt af op 24 augustus 2019. De concessie Haaglanden Streek omvat het busvervoer in de omgeving van Den Haag met uitzondering van de stadsdienst Den Haag. Het is grofweg het vervoersgebied dat tussen Hoek van Holland, Delft, Zoetermeer, Leiden en Wassenaar ligt. De concessies worden verleend door overheden die verantwoordelijk zijn voor het streekvervoer in een bepaalde regio. De afspraken worden op basis van de Wet Personenvervoer 2000 vastgelegd in een concessie. Hiermee wordt aan één partij de opdracht gegund het vervoer te regelen.

 

EBSEBS

EBS is een combinatie van het Nederlandse EBS Public Transportation B.V. en het Poolse Mobilis Sp. z.o.o. Zij zijn beide onderdeel van de Israëlische Egged Group. Zij zijn met bijna 5.000 bussen een van de grootste busvervoerders ter wereld. En vanaf 25 augustus verzorgen zij gedurende 11,5 jaar het openbaar vervoer in de regio Haaglanden, waaronder Zoetermeer valt.

 

Wat betekent dit voor de reiziger?

De dienstregeling zal wijzigen zowel qua route als frequentie dat de bus rijdt. Lijn 70 (Zoetermeer, Centrum-West – Noordhove), Lijn 71/72 (Zoetermeer, Ringlijn Centrum West – Rokkeveen – Centrum West), Lijn 74 (Zoetermeer, Centrum-West – Lansinghage) en Lijn 30 (Zoetermeer, Centrum-West – Rijswijk – Naaldwijk) zullen dezelfde route blijven rijden, bij enkele lijnen wordt de frequentie verhoogd. Lijn 50 )Zoetermeer, Centrum-West – Rijswijk) blijft ongewijzigd rijden op het traject tot aan Rijswijk, het traject Rijswijk – Den Haag komt voor deze lijn te vervallen. De huidige spitslijn 52 tussen station Zoetermeer en Rijswijk komt te vervallen, de ritten van deze lijn worden geïntegreerd met lijn 50. De huidige lijn 55 wordt opgewaardeerd naar R-net. Onder het nieuwe lijnnummer 455 gaat deze lijn deel uitmaken van het Randstedelijke HOV-netwerk. Qua route zal per augustus 2019 nog niets gewijzigd worden, ook zullen in het eerste dienstregelingsjaar van EBS nog alle haltes bediend worden.

Kijk hier voor de gewijzigde dienstregeling Gewijzigde dienstregeling per 25 augustus 2019.

 

Overig OV

Voor de RandstadRail verandert er niets, het EBS neemt alleen het busvervoer van Connexion over. Ook de buslijnen 165, 365, 380,381, 382, 383, 400 en 800 naar Leiden, Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Krimpen aan de IJssel zullen niet veranderen. Deze lijnen vallen buiten de Haaglanden regio en worden uitgevoerd door Arriva.

 

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-