Plots hangt er een naambord aan de fiets en voetgangersbrug aan de Maria Koenenweg over de Zwaardslootseweg. Iemand moet gedacht hebben dat de brug een naam verdiende en heeft een houten bord paars geverfd en er de naam: 'Orakelbrug' op gezet. Het is nog niet duidelijk wie dit heeft gedaan en waarom.

Het is geen officieel straatnaambord en dus zeker niet bevestigd door de gemeente Zoetermeer. Maar het is wel het initiatief geweest van iemand die er over nagedacht heeft en er werk van heeft gemaakt. 'Orakelbrug' zal voor de maker toch een betekenis moeten hebben. De initiatiefnemer heeft een houten plank genomen en deze paars geverfd. Daarna is er met witte verf de naam opgezet. Het lettertype wijkt af van de officiële straatnaamborden. Maar de maker heeft wel een witte rand om de tekst gezet. 

Het bord is het beste te zien in de auto, rijdend richting Leiden. Aan de andere kant van de brug hangt geen naambord. Vanaf de brug zelf is het bord nauwelijks te zien en moet je er voor over de brugleuning buigen. 

 

20190823 11336   20190823 11346 20190823 11348 
 De brug  De plaats  De naam

 

Niet legaal, maar wel een burgerinitiatief

Het is natuurlijk niet toegestaan om in het openbaar gebied straatnaambordjes te plakken. Maar duidelijk wel een initiatief van iemand die van mening was dat de brug een naam verdient. Het zou natuurlijk de Maria Koenenbrug kunnen heten. Veel inwoners van Buytenwegh en De Leyens, die de brug met elkaar in verbinding brengt, duiden de brug vaak aan als 'de fietsbrug' of 'brug naar het Binnenpark'. 

 

20190823 11338  20190823 11347 
 Van bovenaf gezien   Het valt niet meteen op

Orakel

Het woord Orakel komt uit het Grieks en verwijst naar iemand die door een God of door Goden ingefluisterd krijgt wat er gaat gebeuren. In vele culturen en geloven zijn er Orakels. Maar waarom zou de initiatiefnemer deze brug nu 'Orakelbrug' hebben genoemd? Bewust of onbewust heeft de bedenker de nieuwsgierigheid gewekt van vele voorbijgangers.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-