de salon in baZtille 2016 52In Ateliers BaZtille is van 14 t/m 29 september een tentoonstelling, getiteld Salon des Artistes 2019. 40 vrouwen zijn geselecteerd om daar hun kunstwerken te tonen. De opening zal verricht worden door Heleen Aptroot op zaterdag 14 september.

Er worden kunstwerken gepresenteerd vanuit verschillende disciplines: ruimtelijk, abstract/figuratief, twee-dimensionaal, ikebana (Japanse bloemschikkunst) en fotografie. De kunstenaars richten ieder een ruimte in naar eigen inzicht.

Er zijn nauwelijks vrouwelijke beeldende kunstenaars in musea, Astrid Kerchman en Pauline Salet deden onderzoek naar dit fenomeen ondersteund door ‘Mama Cash’. Dit onderzoek komt tot de conclusie dat de positie van vrouwen in de kunst voor verbetering vatbaar is.

Werden vrouwen dan niet gewaardeerd of konden ze in de ogen van ‘het publiek‘ geen waardering krijgen? Jazeker, maar ze werden niet genoemd in de geschiedenisverhalen. Zelfs meesterstukken werden toebedacht aan de docent en niet aan de maaksters zelf. Fraaie voorbeelden zijn Camille Claudel en Elsa von Freytag-Loringhoven. De eerste werkte samen met Auguste Rodin en verweet hem op een gegeven moment dat hij haar gebruikte. Ze wilde haar eigen kunst maken en werd zelfstandig kunstenaar. Elsa was bekend onder het pseudoniem Richard Mutt. Lang werd gedacht dat haar man Marcel Duchamp deze kunstenaar was.

 de salon in baZtille 2016 24  de salon in baZtille 2016 27
 De Salon in Baztille in 2016  

 

Salon des Artistes in Ateliers BaZtille, Rokkeveenseweg 46 C van 14 september t/m 29 september 2019 van 13:00 – 17:00 uur.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-