IMG 20180827 161316587 verkleindWerelddierendag is sinds 1929 een wereldwijde feestdag waar dieren in net zonnetje worden gezet. In Nederland werd de eerste Dierendag op 4 oktober 1930 gevierd. Dierendag is op de dag dat de uitvaart van Franciscus van Assisi was, 4 oktober 1226. In Zoetermeer is veel doen met en voor je (huis)dier.

  

Workshops en aanbiedingen

Ook veel dierenwinkels en tuincentra organiseren evenementen voor mens en dier. Bij Intratuin kunnen kinderen op woensdag 2 oktober een workshop volgen ‘Maak een Tipitent voor je huisdier’. En op 28, 29 september en 4, 5 en 6 oktober staan er diverse lekkere hapjes klaar voor de hond.


Het Dierenparadijs in de Dorpsstraat heeft verschillende kortingsacties en op woensdag 2 oktober organiseren ze een kindermiddag met een speurtocht, op de foto met een dier en knutselen. En mensen kunnen vanaf 23 september de voerbak van hun huisdier neerzetten. Op 4 oktober kunnen ze deze weer ophalen gevuld met een verrassing.


Diervoeders in de Storkstraat heeft in de week voorafgaand aan Dierendag diverse aanbiedingen en elke klant krijgt een kleine attentie voor zijn of haar huisdier - hondensnoepjes, een kattenspeeltje of iets lekkers voor je cavia, vogel of paard.

 

Geschiedenis

Margaret Ford, voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, ontving in mei 1927 een brief van Ilse Winter uit Brno in Tsjechië. Zij stelde voor om één dag per jaar speciaal aan dieren te denken. Margaret vond dat een fantastisch idee en beiden vonden dat de feestdag waarop de Katholieke Kerk de heilige Franciscus herdenkt, 4 oktober, een mooie datum was.
Sint Franciscus was een man die zich inzette om het lot van melaatsen, zwervers en andere arme mensen te verlichten. Ook was hij liefhebber van planten en dieren. Sommige verhalen vertellen dat hij zelfs een keer een preek hield voor dieren.

Tekst: Marije Ronteltap

-advertenties-

-goede doel-