i fwnHnFT X3De Zoetermeerse Vredesweek is zondagmiddag geopend met de Walk of Peace in het Stadshart van Zoetermeer. Deelnemers liepen door het centrum om aandacht te vragen voor vrede, hier maar ook elders in de wereld. Onderweg genoten zij van het optreden van het Bosnisch straattheater.


Het thema van de Vredesweek is dit jaar ‘Vrede Verbindt over Grenzen’, wat onder andere tot uiting komt in de deelname van veel verschillende culturen aan de week. De Bosnische theatergroep Keepers bestaat uit drie studenten uit Tuzla met elk een andere afkomst; een Bosniër, een Bosnische Kroaat en een Bosnische Serviër. Samen lieten zij door dans en straattheater zien hoe zij omgaan met de onderlinge spanningen en onenigheden in hun land.

i 7ms3sX8 X3  i PgSWR4b X3 

Rechten van gelovigen en niet-gelovigen

In het Forum vertelde Jos Douma, speciale gezant voor religie en levensovertuiging, over de rechten van gelovigen en niet-gelovigen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het belangrijk om dit punt hoog op de internationale agenda te houden, aldus Douma. Jos Douma: "Binnen de mensenrechten is geloof een onderwerp dat wereldwijd meer aandacht nodig heeft. En dan gaat het niet alleen om de rechten van bijvoorbeeld christenen, moslims of hindoes. Het recht om niet te geloven is net zo belangrijk". Douma was eerder ambassadeur in Slovenië, Iran en Georgië.

i Nn8vTLF X3  i fZ8fSf8 X3 

Lokale ambassadeurswisseling

De lokale ambassadeur van de vrede, Arco Weening, die als raadslid het Handvest voor Compassie NL op de agenda van de Gemeenteraad plaatste, gaf het stokje over aan Derya Yula. Weening: "Niet vaak heeft een motie zoveel impact gehad als de motie die over Zoetermeer als stad van compassie". De scheidende ambassadeur sloot in zijn afscheidsspeech aan op de insteek van de Gezant voor Religie en Levensovertuiging: religie niet alleen als bron, maar ook als oplossing van problemen.

 

ILOZ-award 2019

De ILOZ-award 2019 werd tijdens de afsluiting van de Walk of Peace uitgereikt aan Stichting voor Inclusie & discriminatiebestrijding (iDb). De onderscheiding is bedoeld voor organisaties of personen die zich inzetten voor vrede en recht. Atlin Sandvliet, directeur van iDb, ontving de award uit handen van Shamier Madhar, voorzitter van het ILOZ. IDb organiseert op 1 oktober in Forum Zoetermeer een meeting over discriminatie en inclusie.

 

Foto ('s) door: Gerard van Warmerdam, meer foto's op: https://foto.vwarmerdam.nl/2019/Vredesloop-Zoetermeer/

Video door: Frans van Egmond

-advertenties-

-goede doel-