Fleur 01Het veelzijdige werk van Fleur van den Berg is vanaf zaterdag 28 september te zien in het TERRATORIUM. De kunstenaar maakt beelden van keramiek, zachte ‘knuffelbare’ sculpturen, gekleurde wezens, glastekeningen en een zogenoemde ‘plantvrouw’.

“Al mijn werk gaat over de mens. Over hoe we met elkaar omgaan, onze relatie met de natuur en dat we onderdeel zijn van de kringloop van het leven.”

 

Vergroten van publiek bereik

 “Wanneer ik mijn beelden maak, begin ik met een gedachte, een gevoel”, vertelt Fleur. “Hier kies ik het meest geschikte materiaal bij. Ik werk graag met textiel en glas en de laatste jaren ook met keramiek. Hoe meer materialen ik beheers, des te duidelijker ik kan verbeelden wat ik wil.”

“Ik hou er ook van wanneer iets er ‘lekker’ uit ziet, een mooie huid heeft. Hier lenen glas, textiel en keramiek zich goed voor. Ook hou ik van licht doorlatende beelden. Dat kan goed met glas. Een 'glastekening’ begint met een schets van een paar centimeter. Deze scan en vergroot ik, werk ik verder uit en zet ik over op speciaal ovenpapier. Dan snijd ik stukjes glas die daarop passen. Het geheel smelt ik in een oven aan elkaar. Ook de plantvrouw is licht doorlatend, en gemaakt met nieuwe techniek en een door mijzelf ontwikkeld materiaal.”

 

Blijven spelen

Voor Fleur is het experiment een belangrijk onderdeel van haar kunstenaarschap. “Ik blijf spelen. Ik gun mezelf de ruimte om dingen te ontdekken en te proberen. Zo blijf ik me ontwikkelen. Soms gaat zo’n ontwikkeling snel. Soms duurt het echter lang voor iets af is, omdat ik dan oplossingen moet vinden. In de toekomst wil ik graag meer beelden maken in de techniek die ik heb gebruikt bij het maken van de ‘plantvrouw’, licht doorlatende beelden met ‘huid’.”

Fleur 02

 

Over Fleur van den Berg

 Als kind was Fleur altijd al bezig om dingen te maken. “Na mijn middelbare school ben ik gestart aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar experimenteerde ik met glas en vond dat al snel een heel boeiend materiaal. Na de KABK ben ik naar de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie gegaan.”

Fleur exposeerde op veel plekken in Nederland en het buitenland, zoals het Glasmuseum Alter Hof Herding in Duitsland, het Gorcums Museum, Museum de Lakenhal in Leiden, het Gemeentemuseum in Den Haag en Glasmuseum Ebeltoft in Denemarken. Ook een werkperiode in Frankrijk in de Pommerie was bijzonder. Het was heerlijk om me een paar weken volledig te wijden aan het maken.”

 

Expositie

 De expositie ‘I live my life tree cycle’ is te zien van 28 september t/m 3 november. Locatie: Dorpsstraat 12, Zoetermeer. Het TERRATORIUM (toegang gratis) is geopend van wo t/m zo (13:00 - 17:00 uur). Meer informatie over het werk van Fleur is te vinden op: www.fleurvandenberg.nl

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-