20181117 1393De organisatie van de Sinterklaasintocht in het Stadshart heeft aan zijn vrijwilligers laten weten dit jaar alleen nog roetveegpieten bij de intocht te hebben. De organisatie zegt dat de gemeente Zoetermeer dit jaar de richtlijn van de NTR wil volgen, die alleen maar roetveegpieten heeft.

De vrijwilligers die elk jaar meelopen in de intocht hebben deze week een brief gekregen met de mededeling dat de Pieten dit jaar alleen maar roetveegpieten zullen zijn. De bruine en zwarte Pieten, zoals deze al jaren meelopen met de intocht, zijn niet meer welkom.
Fred Roland: “Ik ben al 19 jaar nauw betrokken bij de intocht en we hadden voor dit jaar ook al heel wat werk verzet. Maar hier kan ik me niet vinden, ik trek me terug. Er zullen dit jaar dan ook geen themapieten zijn zoals de Roze Pietjes." Voor veel vrijwilligers vormt het een probleem dat de ‘roetveegpieten’ een stuk herkenbaarder zijn. Van de vrijwilligers is 80% werkzaam in het onderwijs, veel van hen trekken zich nu terug als vrijwilliger, met de angst om te worden herkent door hun eigen leerlingen. Al jaren heeft Zoetermeer een grote intocht met wel rond de 100 Pieten, de vrees is nu dat dat er dit jaar veel minder zullen zijn.

 

Schriftelijke vragen

De PVV stelde tijdens de commissievergadering vragen over de intocht: “De PVV is van mening dat Zwarte Piet gewoon zwart of op zijn minst bruin moet zijn en dat het gemeentebestuur zich hard moet maken voor onze tradities en niet door de knieën moet gaan voor bv. organisaties die aan ‘identity politics’ doen met alle sociale gevolgen van dien.” Tijdens de commissievergadering op maandag 7 oktober is er kort gesproken over de intocht, maar werd niet duidelijk in hoeverre de gemeente zich hiermee bemoeit. Dit zal waarschijnlijk tijdens de volgende raadsvergadering verder besproken worden.

 

Zwichten voor druk

De organisatie van de Sinterklaasintocht wijst naar de gemeente: “Ook wij hadden dit niet verwacht. En voor alle duidelijkheid: dit is niet wat het Stadshart wil of besloten heeft. Het komt echt vanuit de gemeente en daar zullen we ons aan moeten conformeren, willen we een intocht kunnen neerzetten.”
Burgemeester Aptroot sprak zich tijdens de commissievergadering niet uit over beïnvloeding vanuit de gemeente. Volgens burgemeester Aptroot zijn er geen dreigementen geweest en is er dus geen reden voor het college om te zwichten. Aptroot: “Wij hebben de Ondernemersvereniging Stadshart laten weten dat wij het niet prettig vinden om deel te nemen aan deze discussie. We willen gewoon net als elk jaar een leuk kinderfeest.”

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-