20191010 12506In de tweede netwerkbijeenkomst van de community tegen eenzaamheid zijn vooral concrete plannen besproken waarmee de netwerkpartners eenzaamheid in de stad aan willen pakken. Zo komen er 'lief en leed straten' en is er deze kerst weer een Magisch Zoetermeer.

Donderdagavond kwamen vertegenwoordigers van veel verschillende Zoetermeerse organisaties samen in het Forum Café van het Stadhuis-Forum om terug te kijken op de activiteiten die tijdens de week tegen eenzaamheid zijn georganiseerd en vooruit te kijken naar alle projecten die op stapel staan. 

In 2020 start de gemeente in met het project ‘lief en leed straten’, waarbij een straat een potje krijgt om voor de inwoners van de straat iets te kunnen betekenen. Wethouder Ingeborg ter Laak: "Zo kan er een bloemetje worden gegeven als iemand geslaagd is voor een opleiding, maar is het ook mogelijk om een kaartje te sturen naar iemand die ziek is. Straten die meedoen kiezen zelf een beheerder uit voor het potje en kunnen binnen de straat leuke dingen doen voor buren. Een groot voordeel is dat de straat op deze manier ook een stuk hechter wordt. We zien in Rotterdam, waar dit project al draait, dat er meer sociale interactie is in zo'n straat. Buren wisten eerst vaak niet dat de buurjongen geslaagd was, maar lopen nu even langs om te feliciteren".

20191010 12517  20191010 12521 

Anouk Logtenberg van Stichting Piëzo vertelde over het pas opgerichte 'Vonkje', een project dat de eenzaamheid onder ouderen in de wijken Meerzicht, Palenstein en Oosterheem gaat bestrijden. ‘Het Vonkje’ moet zestigplussers met dagarrangementen uit hun isolement halen. Anouk: "Het doel van het 'Vonkje' is dat ouderen de regie terugkrijgen. Het programma wordt dan ook deels door de ouderen zelf bedacht en georganiseerd." Omdat samen eten verbindt, zal er bij het 'Vonkje' ook ruimte zijn voor gezamenlijke lunches. "Dit werkt ook heel goed bij bijvoorbeeld Burendag", neemt Sabine Wendling van Palet Welzijn het woord over, "Samen eten en vooral ook samen koken zorgt voor veel gezelligheid en verbinding. We hopen dan ook dat het niet blijft bij één keer samen lunchen op de burendag, maar dat de mensen elkaar daarna vaker opzoeken".

In de kerstvakantie komt ook het succesvolle evenement Magisch Zoetermeer weer terug. Met de verkoop van kerstballen wordt geld ingezameld om veel te doen tegen eenzaamheid onder ouderen. Zo gaan vrijwilligers met de ouderen op pad voor een gezellige dag winkelen, samen lunchen en vele andere activiteiten.

-advertenties-

-goede doel-