Een prijs winnen omdat anderen de puurheid en schoonheid van jouw foto net zo intens en mooi vinden als jij zelf, dat overkwam de Zoetermeerse fotografe Jessica Vink. Zij won met 1 enkele foto niet één maar 2 prijzen bij een internationale wedstrijd voor geboortefotografie.
Jessica Vink won niet alleen de juryprijs voor haar foto, in de categorie postpartum, met foto's direct na de bevalling, werd zij door de stemmende leden ook als winnares gekozen.
De wedstrijd, International Association of Professional Birth Photographers (IAPBP), wordt eens per jaar georganiseerd en er worden honderden, wellicht wel duizenden foto’s beoordeeld. Geboortefotografen van over de hele wereld mogen hun foto of meerdere foto’s insturen.
Deze worden verdeeld over diverse categorieën en dan beoordeeld door een 5-koppige professionele jury die naar verschillende aspecten kijkt, zoals techniek, gebruik van licht, compositie en het verhaal en de emotie die de foto oproept. Ook de leden die aangesloten zijn bij de organisatie mochten stemmen op de mooiste foto in diverse categorieën.
"Na het maken van de foto besefte ik al dat hij bijzonder was", zegt Vink, "Maar de moeder wilde in eerste instantie niet dat ik hem zou insturen. Toen ze na 9 maanden mij alsnog toestemming gaf, sprong ik door de kamer van blijdschap!"
Grote impact op gezinsleven
Deze vorm van fotografie heeft een grote impact op je gezinsleven. Jessica: "Ik heb dingen gemist op sociaal vlak, die ik af moest zeggen omdat er een baby onderweg was. Deze prijs maakt dat allemaal goed, ik heb dan ook met mijn gezin een vreugdedansje gedaan!"
Jessica is geboren in Den Haag en verhuisde als 4-jarige naar Zoetermeer, ging naar het Erasmus College, trouwde en vormde een gezin. Tijdens haar zwangerschap startte ze met fotograferen. Na haar bevalling besefte ze dat er geen enkele foto was genomen op het moment van de geboorte en vlak daarna en wat een gemis dit was. Zo groeide het idee om zich te verdiepen in bevallingsfotografie. Dat is inmiddels uitgebreid naar verschillende soorten shoots, waarbij baby’s en kinderen wel de rode draad vormen. Jessica, die vooral in de omgeving van Zoetermeer fotografeert, is kind aan huis in het Lange Land.
Er lopen inmiddels ook diverse projecten, waaronder keizersnede heldinnen, over vrouwen die hun kindje via een keizersnede hebben gekregen. Ook volgt ze het proces van koppels die een langere weg moeten doorlopen voor een zwangerschap. Jessica wil met die foto’s taboes doorbreken.
In 2013 heeft ze met twee andere mensen Stichting Earlybirds opgezet, die kostbare foto’s maakt van kindjes die veel te vroeg geboren worden. Zo kwam zij ook in aanraking met René en Tanja van Kooten toen hun kindje al met 24 weken ter wereld kwam. Jessica: "Ik ken René nog van het Erasmus en nu is hij ambassadeur van de stichting, dat vind ik zo gaaf."
Tekst: Monica Lausberg