corona virusVeel Zoetermeerders vinden de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus nog verwarrend: tot hoe lang geldt welke maatregel nu? We hebben voor onze lezers de belangrijkste regels nog even op een rij gezet.

Alle maatregelen, zoals sluiting van de scholen, sportverenigingen, eet- en drinkgelegenheden en zoveel mogelijk thuis blijven, gelden vooralsnog tot en met maandag 6 april. Vóór, of uiterlijk óp 6 april horen we of deze maatregelen eventueel verlengd worden of niet.
Alleen het verbod op evenementen en bijeenkomsten geldt tot 1 juni. Het kabinet heeft dit mede besloten om organisatorische redenen, organisatoren van evenementen weten nu waar zij aan toe zijn. Zij moeten nu evenementen die in april of mei zouden plaats vinden annuleren en kunnen eventueel gaan zoeken naar een nieuwe datum.

 

Overige maatregelen tot 6 april


Groepsvorming
De burgemeester van een gemeente kan plekken aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen. In Zoetermeer zijn dergelijke plekken nog niet aangewezen.
Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen nog wel met elkaar blijven buitenspelen. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar dringend advies is wel om het aantal jonge kinderen dat samenspeelt te beperken.

Boete
De exacte hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. De boete kan oplopen tot €400. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot €4000.

Thuisblijven
Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen en doe dit dan het liefst alleen. Naar buiten gaan voor een wandeling of de zorg voor een ander mag ook. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.

Scholen
Het sluiten van de scholen geldt tot en met 6 april. Uiterlijk 6 april wordt er besloten over het al dan niet verlengen van de maatregel om de scholen te sluiten. De eindexamens en Cito-toetsen zijn al wel geannuleerd, veel mensen verwachten daarom dat de scholen langer gesloten zullen blijven.
Studenten van de middelbare school kunnen hun diploma halen op basis van hun resultaten bij de schoolonderzoeken. Leerlingen van de basisschool krijgen van hun eigen school een advies voor de middelbare.

Feestje vieren
Je verjaardag vieren met veel bezoek en familie wordt afgeraden, het advies is om bezoek thuis te beperken tot 3 personen, naast je eigen gezin. Toch zal de politie niet gauw binnenvallen als je thuis een feestje geeft. Het is niet verstandig, maar niet strafbaar.

Sporten
Alle sportverenigingen en voorzieningen zijn dicht, maar buiten sporten kan nog wel zolang je de regels voor afstand en groepsvorming goed in de gaten houdt. Ga dus niet sporten in groepsverband, maar in je eentje of met een maatje hardlopen kan nog wel.

Winkels
Er zijn aanvullende afspraken gemaakt met de winkelbedrijven en hun organisaties, zodat iedereen zich in de winkels aan de veilige afstand van 1,5 meter kan houden. Winkels gaan ook een deurbeleid voeren, zodat er niet teveel mensen tegelijkertijd in de winkel aanwezig zijn. In winkels wordt aangeraden om zoveel mogelijk met de pinpas te betalen, om contact te voorkomen.

Gezinsquarantaine
Als één gezinslid verkoudheidsklachten heeft én koorts, dan geldt dat het hele gezin binnen moeten blijven. Deze verplichte thuisquarantaine geldt niet voor gezinnen met ouders die werken in cruciale beroepen en vitale sectoren, zoals de zorg, politie, openbaar vervoer.

-advertenties-

-goede doel-

-Actie(F)tas-