sven“De gemeente zet het Cultuurfonds nu weg als een overbodig geworden doorgeefluik voor geld, maar juist nu zie ik een grote rol voor het fonds”, aldus Sven Ruggenberg, cultuurmakelaar bij het Cultuurfonds Zoetermeer. Cultuur heeft het al heel moeilijk door de crisis en heeft juist steun nodig volgens Sven.

Het Cultuurfonds Zoetermeer voelt zich aan de kant gezet door de gemeente. Sven: “Vanaf het begin was de oprichting van het Cultuurfonds alleen maar bedoeld om het extra geld via Fonds1818 binnen te krijgen en zijn wij niet serieus genomen of gesteund door de gemeente.”
Het Cultuurfonds Zoetermeer werd in 2016 opgericht om de lokale cultuur in Zoetermeer te ondersteunen, de subsidie van de gemeente werd 3 jaar lang verdubbeld door Fonds1818. Met dat geld kon het cultuurfonds kleine initiatieven ondersteunen en stimuleren. Maar de taken van het Cultuurfonds Zoetermeer gaan volgens de cultuurmakelaar veel verder dan alleen het verdelen van geld. Sven: “Wij hebben de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd, waar we nu de vruchten van kunnen gaan plukken. Zo’n netwerk opbouwen is gebaseerd op persoonlijke contacten, dat kost veel tijd en hebben we veel in geïnvesteerd.”

 

Cultuur sterker door samenwerken

Een voorbeeld van de verbindende rol van het Cultuurfonds is het vormen van verregaande samenwerking tussen de cultuursector, onderwijs en andere instellingen. Zo bracht bijvoorbeeld de Cultuurkantine, vóór de coronacrisis, regelmatig veel partijen met elkaar in contact op netwerkbijeenkomsten. Op dit moment zijn deze bijeenkomsten door de coronamaatregelen niet meer mogelijk, maar kunnen snel weer opgestart worden als dit weer wel kan.
Zo ontstond er een mooie samenwerking op theatergebied: MAVO Zoetermeer, dit schooljaar gestart aan de Dr. J. W. Paltelaan 1 in Dorp, vroeg subsidie aan om een theaterpodium te realiseren binnen de school. De naast de mavo gelegen basisschool IKC De Vijverburgh wil graag samenwerken met de MAVO Zoetermeer en ook gebruik maken van het podium, net als een in de buurt gevestigde zorginstelling. Ten slotte werd ook contact gelegd met Greg en Baud Producties, die voor hun theateractiviteiten met het Warm Water Jeugdtheater ook al lange tijd op zoek was naar een goede locatie om les te geven en op te treden. Deze samenwerking is nu opgestart en wordt in de komende tijd verder uitgewerkt.

 

Neem pas besluit als alles rond is!

Het college heeft nu voorgesteld om de subsidie voor het Cultuurfonds niet voort te zetten, de bal ligt nu bij de gemeenteraad, die hierover moet gaan beslissen. “Neem pas een besluit als alle zaken rond zijn!”, adviseert Sven Ruggenberg met klem. “Er wordt nu door het college geen motivatie gegeven voor afschaffing, het is onduidelijk waar de taken van het fonds terecht komen. Hoe kunnen kleine initiatieven in de toekomst subsidie aanvragen? Dat is allemaal nog onduidelijk. Zorg eerst voor duidelijkheid, dan kan je pas ergens over beslissen!”
Door de coronacrisis kon de samenspraak over de nieuwe cultuurvisie niet worden afgerond. Een al geplande bijeenkomst moest op het laatste moment worden afgelast en in plaats daarvan werd er een pdf van de presentatie rondgestuurd. Het stoppen van de subsidie aan het Cultuurfonds Zoetermeer werd in deze presentatie gemeld en is dus nooit onderdeel geweest van de samenspraak.

 

Juist nu

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de cultuursector, die de komende tijd álle activiteiten moet afblazen. Veel cultuurinitiatieven zijn kleine ondernemers, het is nog maar afwachten of en hoe zij de crisis overleven. Sven: “Je moet de sector serieus nemen en niet nu in de crisis grote besluiten nemen. Laten we eerst maar eens kijken welke scherven er straks over zijn om op te ruimen! Dan pas wordt duidelijk wat dit allemaal voor gevolgen heeft en zal het Cultuurfonds met zijn grote netwerk en opgebouwde contacten van grote waarde blijken.”

Foto: archieffoto Sven Ruggenberg

-advertenties-

-goede doel-