20200424 18508

Buren Wim Kokx en Erik van Dijk konden even samen hun onderscheiding vieren

Het uitdelen van de jaarlijkse Koninklijke Onderscheidingen ging heel anders dan anders, maar de blijdschap was er niet minder om, vertelt gedecoreerde Erik van Dijk. “Dit jaar is het dubbel feest: nu de verrassing en later nog een keer met de officiële uitreiking.”


Het was een grote verrassing voor Erik van Dijk, toen burgemeester Lokker hem vrijdagmorgen 24 april belde. “Ik dacht dat hij misschien een vraag had over maandag, Koningsdag”, vertelt Erik. “Maar toen begon de burgemeester met ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd om…’ en die tekst kende ik al, ik ben vaak aanwezig geweest bij uitreikingen!” Erik van Dijk is, naast vrijwilligerswerk voor verschillende stichtingen en instellingen, medeoprichter en penningmeester van de Oranjestichting Zoetermeer.


Na het belletje van de burgemeester werd Erik, samen met buurman Wim Kokx die ook een lintje kreeg, toegezongen door leden van de Oranjestichting. Buiten op straat, met voldoende tussenruimte, zongen zij de twee gedecoreerden toe.


Wim Kokx kon het in eerste instantie niet geloven wat hij hoorde van burgemeester Lokker: benoemd tot ridder in Orde van Oranje-Nassau? “Het was even een hele schok, had het absoluut niet verwacht”, vertelt Kokx, “Ik wou net aan een video belafspraak beginnen toen de burgemeester bellen en moest echt even omschakelen. Ik voel me zeer vereerd!” Familie en vrienden wisten al lang van de decoratie, maar hielden dit heel goed geheim. “Ik heb echt geen enkele hint gekregen! Maar er hoefde natuurlijk ook geen smoes verzonnen te worden om mij in het Stadhuis te krijgen, ik was toch al thuis.”
Wim Kokx is naast actief voor de Oranjestichting Zoetermeer penningmeester geweest van Zwemvereniging Watervrienden Zoetermeer en leverde een belangrijke bijdrage aan de sportieve samenwerking met de zwemvereniging ZVZ op het terrein van het dameswaterpolo. Via de Rijksuniversiteit Groningen is hij lid van de Onderzoekscommissie 'Onderwijslogistiek voor gepersonaliseerd leren'.

ron Meurs

Ron Meurs kreeg een alternatieve medaille opgespeld bij gebrek aan Lintje

Ook Ron Meurs werd volledig verrast door het telefoontje van burgemeester Lokker. “Achteraf dacht ik wel, mijn vrouw Juliette bleef de hele ochtend bij me in de buurt, samen een broodje halen, boodschapje doen. Dat doet ze anders nooit, maar op het moment viel het nog niet op!”, vertelt Ron. Toen de burgemeester belde en Juliette gelijk startte met filmen met haar mobiel, besefte hij wel meteen dat dit iets bijzonders was.
Ron: “De burgemeester ging wel zo’n 40 jaar terug, toen ik als vrijwilliger actief was bij Jeugdstichting 'Sint Gabriël'. Tegenwoordig zet ik me vooral in als vrijwilliger en bestuurslid voor De Zonnebloem.” Maar Ron is naast het ‘officiële’ vrijwilligerswerk nu ook dagelijks in de weer om oudere mensen te helpen tijdens de coronacrisis.

20200424 18510

Ramradj Fatingan geniet samen met zijn vrouw in de tuin na van de verrassing

De familie van Ramradj Fatingan moest vrijdagmorgen wel moeite doen om te zorgen dat hij thuis zou blijven. Fatingan is veel op weg om tijdens de coronacrisis ouderen te helpen waar hij kan. Deze week bezorgde hij nog warme maaltijden bij een Hindoestaans wooncentrum en bij de IC van het LangeLand Ziekenhuis. “Die mensen daar werken zo hard, dan mogen ze ook wel eens verwend worden”, aldus Ramradj Fatingan. Hij heeft van jongs af aan al meegekregen dat het belangrijk is om anderen te helpen en ‘iets goeds’ doen is voor hem een goede gewoonte. “Ik wil vooral veel ouderen helpen, dankzij hen staan wij hier en gaat het zo goed met ons!” Fatingan viert de decoratie vooral met zijn familie thuis en is van plan in de middag veel mensen te bellen. Om hen op de hoogte te stellen van zijn decoratie maar ook om te horen wie hem nu eigenlijk heeft opgegeven, want daar hij is wel heel nieuwsgierig naar.

Fatingan is vrijwilliger bij de Vereniging Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer en tevens voorzitter van de muziekgroep Basant Baahar Chautaal Samaadj. Hij organiseert activiteiten voor ouderen met name om eenzaamheid tegen te gaan en was van 2014-2018 raadslid voor de PvdA in de gemeente Zoetermeer.

 

Wij konden helaas niet alle gedecoreerden interviewen en op de foto zetten door de coronacrisis, maar willen alle gedecoreerden in Zoetermeer graag noemen en onder de aandacht brengen. Hieronder vindt u in het kort de informatie over de gedecoreerden in Zoetermeer.

 

Martha van Bruggen-Werkman werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij
is voor de zwemvereniging Watervrienden Zoetermeer sinds 1986 (tot heden) actief als zwemofficial wedstrijdzwemmen. Nog altijd zet mevrouw van Bruggen-Werkman zich voor veel wedstrijden in en was zij van 1995 tot 2010 actief voor het wedstrijdsecretariaat van de zwemvereniging.

Martine Fortuijn-Neele werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is vrijwilligster bij de Oosterkerk in Zoetermeer. Ze bezoekt mensen thuis, leidt de gespreksgroep en de gebedskring en geeft godsdienstlessen op openbare scholen. Ook zet zij zich in voor Stichting Gevangenenzorg Nederland.

Henricus van der Goes werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is actief bij het Zoetermeers Mannenkoor en voorzitter van de Vincentiusvereniging Zoetermeer. Van der Goes is (assistent)kerkbeheerder van Vicariaat De Doortocht, onderdeel van de H. Nicolaasparochie Zoetermeer.

Jacobus (Koos) Graniewski werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was van 1984-1992 medeoprichter en secretaris van de Kruisvereniging Hart van Holland en zette zich in voor zowel de ANBO als de Overkoepelende Stichting Ouderenbonden. Van 2016 tot heden is hij naast oprichter, ook voorzitter van de Algemene Ouderen Vereniging Zoetermeer en van 2017 tot heden lid van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer.

Jean Korsel werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was lid van de Raad van Elf van Carnavalsvereniging D’Ooien Pieren. Hij zette zich in bij het maken van de carnavalswagens en bij het organiseren van feesten voor en ten bate van geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Korsel zette zich in voor de Nationale Politiebond en is landelijke penningmeester en districtsvoorzitter van de International Police Association, sectie Nederland.

Cora Laheij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is sinds 1988 secretaris van het Zoetermeers Dameskoor. Ze zorgt voor de aanvragen voor optredens in de (verzorging)tehuizen, de kerstconcerten en de subsidieaanvragen.

Jo Leveau werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 2004 betrokken bij de Bibliotheek Zoetermeer. Sinds 2008 is hij secretaris van de Heerensociëteit De Vriendschap 1861 in Zoetermeer. Leveau is medeoprichter van het Buurtpreventieteam Dorp Zoetermeer, daarvan was hij tussen 2010-2015 tevens voorzitter.

Petronella (Nelly) van den Poot werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zet zich sinds 1988 in voor de Stichting Unie van Vrijwilligers, afdeling Zoetermeer. Zij zet zich als vrijwilligster in voor een wandelgroep en momenteel begeleidt zij de bewoners van het verzorgingshuis Buytenhage, onderdeel van de zorginstelling WelThuis, bij de activiteiten.

Hilbrand Nawijn werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hilbrand Nawijn is in Zoetermeer bekend van Lijst LHN, maar hiernaast ook zeer actief in het vrijwilligerswerk. Hij is actief in sport, bij Voetbalvereniging ‘Door Samenspel Overwinnen’ Zoetermeer, zet zich in voor kinderen bij de Raad van Toezicht van Stichting Jeugdzorg Zuid-Holland en 'Effatha' en is sinds 2014 voorzitter van de Stichting Vrienden van het Langelandziekenhuis. Hij zet zich in voor de fondsenwerving en wierf ruim driehonderd nieuwe sponsoren en donateurs. Bovendien maakte hij zich sterk voor het behoud van het ziekenhuis voor de stad Zoetermeer.

Helena Veersma werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was tussen 1978-2018 vrijwilligster bij het Int. kerkkoor The Sprinter Singers in Zoetermeer en zet zich in voor de Ichtuskerk. Van 1999-2014 zette zij zich in voor de Stichting Edukans, waar zij heeft bijgedragen aan het vullen en verwerken van schoenendozen met hulpgoederen voor schoolkinderen in Oost-Europa.

Gerard Wennen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is sinds 1978 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond in Nieuwegein, maar was ook vrijwilliger bij de Zwemvereniging Watervrienden Zoetermeer, waar hij onder andere het clubblad maakte. Sinds 2008 draagt hij zorg voor de Nederlandse taallessen en computerondersteuning bij Stichting Piëzo in Zoetermeer.

Wim Borawitz werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en werd gebeld door de minister van Defensie. Hij was de organisator en drijvende kracht achter de Taverzo-toernooien alsmede achter de ontwikkeling van de 'Taptoetoernooien' voor leerlingen van de basisscholen. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Gymnastiekvereniging 'Pro Patria' Zoetermeer.
Borawitz was bestuurslid, secretaris en voorzitter van de afdeling Defensie en Veiligheid. Sinds 2009 is hij lid van de Kooy Symposium commissie. Deze commissie organiseert jaarlijks een symposium om de krijgsmacht, kennisinstituten en Nederlandse industrie met elkaar in contact te brengen.

Video: Ernst van Erkelens

-advertenties-

-goede doel-