De Zoetermeerse scholen voor voortgezet onderwijs zijn er klaar voor om dinsdag 2 juni de leerlingen weer te ontvangen. Na een ruime twee maanden afstandsonderwijs worden er nu plannen opgezet en looproutes gemaakt om de leerlingen weer in de klas te kunnen zien.

SW vo ONCParkdreef 1Veel scholen kiezen er, vaak noodgedwongen, voor om online onderwijs te combineren met onderwijs in de klas. Als er 1,5 meter afstand moet worden gehouden, passen er eenvoudigweg minder leerlingen in een klaslokaal. Scholen maken vaste looproutes met eenrichtingsverkeer en spreiden de leerlingen zoveel mogelijk wat betreft aankomst en vertrek. Daarnaast moet iedereen zich aan de hygiëne richtlijnen van het RIVM houden, veel handen wassen en letten op de onderlinge afstand.

Het Oranje Nassau College Parkdreef ontvangt de leerlingen gespreid. De docent is op school, geeft de helft van de klas de les, de andere helft volgt de les thuis; de les erop is het precies andersom. Het ONC heeft deze hybride vorm van lesgeven al getest en dit werkte goed. ONC Parkdreef biedt een zomerschool aan voor leerlingen die achterstanden hebben opgelopen.

ONC Clauslaan geeft aan dat het meevalt met achterstanden van leerlingen. Wat wel stil is komen te liggen in de coronaperiode is het afnemen van toetsen. Als de leerlingen weer op school komen zal er naast fysiek lesgeven daarom ook veel tijd worden besteed aan het afnemen van toetsen op school.

 

Lang genoeg thuis gezeten

le vo Alfrink College 1Sandra Dekker, woordvoerder Alfrink College Zoetermeer: “Vanaf 2 juni gaan we met een hybride vorm van onderwijs werken. Daar hebben we zin in, en veel van onze leerlingen ook. Ze hebben lang genoeg thuis gezeten in hun kamertje achter hun laptop en bureau! Daarom gaan we ook weer starten met gymlessen. Leerlingen hebben erg veel behoefte om weer te bewegen en activiteiten met elkaar te doen.”


Een klas wordt bij het Alfrink verdeeld over drie lokalen, zodat er hooguit 9 leerlingen bij elkaar in het lokaal zitten. Het Alfrink geeft voorrang aan leerlingen die volgend jaar examen gaan doen, om hen nu al zo goed mogelijk voor te bereiden op hun eerste schoolexamen volgend schooljaar.
Sandra Dekker : “Omdat we veel lessen zijn blijven geven online zijn leerlingen in hoofdlijnen bij qua stof, maar dat wil niet zeggen dat iedereen helemaal bij is. Daarvoor zijn we ondersteuningsprogramma’s aan het maken die zullen duren tot aan de zomervakantie. Maar ook zullen we een groep leerlingen met een achterstand of hiaat volgend jaar wekelijks weer op niveau proberen te brengen.”

 

Iedereen terug op school

20190903 11603Bij MAVO Zoetermeer komen op 2 juni álle leerlingen terug in de klas. De school, die afgelopen september startte, heeft genoeg ruimte in de school nu de examenleerlingen weg zijn. Locatieleider Sjoerd Timmerman: “We zijn een kleine school, daar hebben we nu voordeel van. We hebben genoeg ruimte in de school om alle leerlingen op een ruime 1,5 meter afstand van elkaar les te kunnen geven.” MAVO zorgt wel voor verschillende aanvangstijden voor de leerlingen, om te grote drukte bij het starten van de dag te vermijden.


Timmerman: “De leerlingen zijn heel positief om weer naar school te gaan. Wij zien achterstanden niet zozeer in lesstof, maar wel in zelfvertrouwen bij onze leerlingen. Daarvoor is het echt nodig om de leerlingen weer zoveel mogelijk echt in de klas te zien.”

-advertenties-

-goede doel-