Het college heeft ingestemd met een brede aanpak van jeugdgroepen in de stad. Uit onderzoek door politie en een criminoloog is gebleken dat er niet alleen problemen zijn met jongeren in Buytenwegh, maar dat er sprake is van een groter netwerk. De onderzoekers waarschuwen voor een mogelijke tweede criminele groep in Zoetermeer of uitbreiding van de bestaande groepen. Het college volgt het advies op om ernstige problematiek voor te zijn en de bestaande aanpak te intensiveren. Enerzijds om de groepen die in beeld zijn aan te pakken, maar ook om te voorkomen dat er een nieuwe generatie probleemjongeren ontstaat.
Burgemeester Aptroot bevestigd dat de problemen rond de jongerengroepen alle aandacht krijgen van het college, hiervoor wordt extra geld vrijgemaakt de komende jaren. Er wordt een team van 4 extra specialisten aangesteld die zich specifiek richten op de jeugdproblematiek. Zo kunnen de jongeren direct bereikt worden en worden de criminele groepen beter in kaart gebracht.
Burgemeester Aptroot: “We zijn nu echt een stad geworden met de bijbehorende jeugdcriminaliteit, maar in dit opzicht zouden we liever dorps blijven!”
De problematiek in Buytenwegh met de actieve criminele groep wordt al enige tijd stevig aangepakt. Maar uit nader onderzoek bleek dat er in de stad meer aan de hand is dan in eerste instantie gedacht werd. Het netwerk van de jeugdgroep beperkt zich niet tot één bepaalde wijk, maar is breder. Een punt daarbij is ook dat de jongeren heel mobiel zijn, via sociale media is er snel contact en met de Randstadrail ben je ook zo in een andere wijk. Het criminele gedrag uit zich bijvoorbeeld in diefstal, inbraak en drugsgebruik, maar ook intimidatie en bedreiging. De burgemeester neemt ook lichte overlast zeer serieus: “We willen voorkomen dat relatief lichte problemen nu afglijden tot zwaardere criminele activiteiten. Het is nu kwart voor twaalf en we wachten niet langer af maar nemen nu de maatregelen om de overlast te stoppen”.
Het college vindt deze problematiek onacceptabel en heeft daarom ingestemd met een bredere aanpak van deze jeugdgroepen. De belangrijkste pijler in het project is de balans tussen preventie en straffen. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van de al bestaande netwerken zoals: het Meerpunt, het jongerenwerk en hulpverleners rondom jeugd en opvoeding. Ook de politie, (jeugd)reclassering en de scholen vormen belangrijke partners in het netwerk. De aanpak van de jongerengroepen in Buytenwegh is al enige tijd bezig en lijkt een positieve invloed te hebben op de afname van overlast in de wijk.
Wethouder jeugd Mariëtte van Leeuwen vult aan: “We zien de tendens dat steeds jongere kinderen meedoen met het overlastgevend gedrag. De stap naar criminaliteit is dan vaak klein. Het zijn soms al kinderen in de basisschool leeftijd, vanaf een jaar of 8, die op straat het ‘stoere’ gedrag van de grotere jongeren in de groep nadoen”.
De wethouder geeft aan dat het belangrijk is om de jongeren kansen te bieden. “We willen op een positieve manier zorgen dat ze hun kracht gaan benutten. Ik heb liever een leider in een voetbalclub of bedrijf dan in een jeugdbende!” Bij de jongeren spelen vaak meerdere problemen zoals armoede, schooluitval, problemen binnen het gezin en verveling.