Fysiotherapeut Pascal Matla en diëtist Yvette Kilian
Steeds meer mensen doen een beroep op zorg na het doormaken van het coronavirus. "Bij veel van deze mensen zien we aanhoudende vermoeidheidsklachten en kortademigheid", aldus Pascal Matla, fysiotherapeut bij Corpus Activum.
Er is nu in Zoetermeer een multidisciplinaire samenwerking tussen de diëtist en de fysiotherapeut bij corona herstelzorg. Dit wordt vergoed door de basisverzekering met extra uren. Pascal onderstreept het belang van goede nazorg voor deze patiëntengroep. "Wij zien in de praktijk dat patiënten soms twijfelen of deze klachten wel normaal zijn; goede uitleg en begrip kan een eerste stap zijn in de acceptatie hiervan". Omdat het een nieuw virus is, hebben patiënten ook geen goed beeld van de herstelperiode. Wat is normaal voor een herstelperiode en wanneer voel je je weer ‘de oude’? Een patiënt: “Na het lopen van één trap, moet ik zeker 15 min bijkomen, voor corona hoefde dat echt niet”
Fysiotherapie, bij voorkeur door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van longpatiënten, bestaat bij deze groep vooral uit het onder begeleiding trainen van uithoudingsvermogen en spierkracht. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen van meerwaarde zijn. "We zien vaak dat het ademhalingspatroon is ontregeld door de lange periode van ziek en benauwd zijn". Fysiotherapie wordt, na verwijzing van de arts, vergoed vanuit de basisverzekering.
Bouwstenen nodig
Om de conditie en de spierkracht goed te kunnen laten herstellen na een doorgemaakte corona heb je vanuit de voeding de juiste bouwstenen nodig in de vorm van de juiste eiwitten en energiebronnen. "Zonder de juiste stenen is het niet mogelijk om een goed en sterk huis te bouwen. Zo is het ook met het menselijk lichaam", aldus Yvette Kilian, diëtist bij Dieetistopsport. De diëtist berekent hoeveel energie en eiwit je nodig hebt voor een optimale voorraad van ‘stenen’ zodat jouw conditie en spierkracht goed kan herstellen. Ook bij andere klachten van corona geeft de diëtist adviezen, zoals smaakverlies, vermoeidheid en een verminderde eetlust.
Yvette Kilian: "In onze praktijk zien we mensen met een doorgemaakte corona met verschillende klachten. Door het teamwork met de fysiotherapeut kunnen we deze cliënten weer op de been helpen".
Ook voor andere adviezen kunnen mensen terecht bij de diëtist, veel mensen geven na een coronabesmetting aan problemen te hebben met reuk en smaak. “Mijn reuk is nog steeds niet normaal, alles blijft maar vreemd smaken”, aldus een patiënt.
Meer informatie:
Samenwerkende longfysiotherapeuten Zoetermeer: www.longnetwerkzoetermeer.nl
Samenwerkende diëtisten: http://www.dieetistopsport.nl