Sinds de komst van camera’s op de Mandelabrug en het Stadhuisplein voelen mensen zich daar veiliger volgens de gemeente. Uit een evaluatie van de gemeente die om de vier jaar wordt gehouden, blijkt niet dat er minder incidenten zijn. Wel nam het aantal aanhoudingen toe. Voor het college van burgemeester en wethouders is dat reden om met het cameratoezicht door te gaan.
Op de Mandelabrug hangen sinds 2003 vaste camera’s. Het Stadhuisplein kreeg in juni 2012 deze vorm van toezicht, maar op flexibele basis. Dit betekent dat deze camera’s voor een bepaalde periode worden ingezet die door de politie worden bekeken. Nu doorgegaan wordt met het toezicht op het Stadhuisplein, komen de camera’s daar permanent te hangen.
Uit de evaluatie blijkt ook een overschot aan camera’s op de Mandelabrug. Dit komt doordat de camera technisch verbeterd zijn, maar ook doordat de politie deze apparatuur van spoorwegbeheerder ProRail kan uitlezen. Daardoor is er een overlap ontstaan in het bereik van de verschillende camera’s. Vijf camera’s worden daarom op de Mandelbrug verwijderd. Deze camera’s zullen permanent op het Stadhuisplein geplaatst worden.
Is het echt veiliger door cameratoezicht?
De SP vraagt zich sterk af of het gevoel van veiligheid inderdaad is toegenomen door de inzet van cameratoezicht. Raadslid Fred van Elleswijk: “Gevoel van veiligheid is erg moeilijk te meten. Concluderen dat dit is toegenomen omdat er meer aanhoudingen zijn geweest is gewoonweg willekeurig.”
De SP zou graag zien dat het geld van de veiligheidscamera’s wordt gestoken in het voorkomen van crimineel gedrag en meer agenten zichtbaar op straat.