De Oude Kerk aan de Dorpsstraat heeft de komende dagen maar liefst drie prachtige concerten op de agenda staan! Naast de gebruikelijke lunchconcerten en het maandelijkse orgelconcert kunt u zaterdagavond 28 juni ook genieten van een speciaal concert rond de vroege cantates van Johann Sebastian Bach.

Orgelconcert Oude Kerk Zoetermeer door Henk de Vries

Zaterdag 28 juni zal het maandelijkse orgelconcert in de Oude kerk (Dorpsstraat 59) worden verzorgd door Henk de Vries. De aanvangstijd is 15.00 uur tot 16.00 uur. Het concert is gratis toegankelijk maar er is wel een collecte bij de uitgang.  

Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, clavecimbel, continuospel en koordirectie. Masterclasses heeft hij gevolgd bij o.a. Almut Rössler, Olivier Latry en Christophe Mantoux.

Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij is als organist verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek waar hij het historische Freytag-Schnitger orgel bespeelt.

 

Vroege cantates van Johann Sebastian Bach

groepsfoto

Op 28 juni geven het William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble een gezamenlijk concert, met vroege cantates van Johann Sebastian Bach en enkele van zijn inspiratiebronnen. De muziek wordt in de authentieke klankkleur uitgevoerd, op barokke instrumenten. De solisten zijn Niels Berentsen en Jan Douwes.

De concerten vallen voor het WBVE samen met een feestje; het koor bestaat dan precies 1/3 eeuw en staat al die jaren onder bezielende leiding van Nico van der Meel.

De jonge Bach had zijn grootse, vernieuwende vormen nog niet ontwikkeld, maar hij was bijzonder leergierig. Om de beste componisten van zijn tijd - waaronder Buxtehude, Kuhnau en Tunder – zelf te kunnen horen legde hij lange voetreizen af van vaak honderden kilometers. Bachs vroege cantates zijn nog sterk beïnvloed door hun voorbeelden.

Op het programma staan twee cantates die Bach vòòr zijn 23e geschreven moet hebben. Het zijn Bachs vroegst bekende cantate, BWV 4, en het prachtige “Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir”, BWV 131. Het Leids Barok Ensemble heeft de unieke bezetting die kenmerkend is voor deze vroege cantates.

De cantates zijn ingebed in werken waar Bach door geïnspireerd moet zijn, van destijds beroemde tijdgenoten. En er is een rijke bewerking van Bach te horen, van een ouder motet van waarschijnlijk Kuhnau.

William Byrd Vocaal Ensemble en het Leids Barok Ensemble, o.l.v. Nico van der Meel. Solisten zijn Niels Berentsen, tenor, en Jan Douwes, bas.

Muziek van J.S. Bach (cantates 4 en 131), Buxtehude, Tunder en Kuhnau.

Zaterdag 28 juni, 20:15 uur

Oude Kerk, Dorpsstraat 59, ZOETERMEER

Zondag 29 juni, 15:00 uur

Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26, LEIDEN

€17,50 aan de zaal

€ 15,- in de voorverkoop via www.williambyrd.nl

 

Lunchpauzeconcert Klassiek op het Water

ronald-de-jong-achterorgelWoensdag 2 juli zal in de Oude kerk (Dorpsstraat 59) een speciaal lunchconcert plaatsvinden in het kader van Festival Klassiek op het water. 5 musici zullen dit keer het concert verzorgen: Tatiana Kiourou (vleugel), Ronald de Jong (orgel), Annemieke IJzerman (harp), Paul Kaiser (klarinet) en Patrick Hopper (vleugel). Het concert zal langer duren dan gewoonlijk namelijk van 12.45 tot 14.00 uur . Er is een pauze met koffie en thee en zoals gebruikelijk is het concert gratis toegankelijk.

 

De organisatie van de orgelconcerten, inloopconcerten en de wekelijkse lunchpauzeconcerten is in handen van de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer. www.concertenzoetermeer.nl

-advertenties-

-goede doel-